Risico voetbalrel Utrecht 'niet onderschat'

Politie, justitie en de gemeente Utrecht vinden niet dat ze de risico’s bij de voetbalwedstrijd FC Utrecht-FC Twente tevoren hebben onderschat. Dit hebben ze gisteren gezegd op een persconferentie naar aanleiding van de rellen die zondag tijdens en na de wedstrijd uitbraken. Daarbij raakten acht agenten lichtgewond. Twee van hen losten waarschuwingsschoten. Twee relschoppers werden gearresteerd.

Politie en justitie onderstreepten gisteren dat vooraf een goede risicoanalyse is gemaakt. Op basis van internetfora van supportersgroepen besloten ze het duel niet te beoordelen als risicowedstrijd.

Eugenio Porcu, manager bij FC Twente, plaatst daar kanttekeningen bij. Volgens hem heeft de Enschedese politie vooraf aangeraden de wedstrijd wel als riskant te beschouwen. Tegenover RTV Oost zei Porcu: „Vorig jaar is bij ons een reservespeler van FC Utrecht geslagen. Dat heeft kwaad bloed gezet in Utrecht.”

Bij de wedstrijd in Utrecht waren afgelopen zondag zestig agenten, maar geen mobiele eenheid. Die werd pas ingeschakeld toen supporters buiten het stadion stenen naar de politie gooiden. Burgemeester Wolfsen van Utrecht: „We kunnen niet bij elke thuiswedstrijd ME inzetten. Er is een enorme schaarste bij de politie. Het zou een verspilling van de politiecapaciteit zijn.”

De rellen ontstonden nadat vuurwerk uit het vak met Twentesupporters naar de Utrechttribune werd gegooid. Supportersverenigingen verwijten Wolfsen nu dat hij het Twentevak niet direct heeft ontruimd. De politie erkende gisteren dat hiervoor te weinig mankracht aanwezig was.

Politievakbond ACP bepleitte gisteren risicoduels voortaan af te werken zonder publiek van de uitspelende partij. Wolfsen noemt dit „een optie” en pleit voor een lang stadionverbod voor relschoppers die zich „schandelijk misdragen hebben”.

De Utrechtse politie heeft getuigen opgeroepen beelden van de rellen naar de website van de Nationale Recherche te sturen. Er zouden enkele filmpjes zijn binnengekomen. De beelden worden voorlopig niet openbaar gemaakt. Wolfsen waarschuwde gisteren: „We schuwen geen middel om de raddraaiers te pakken. Dit accepteren we niet.”