Priester (81) vanwege relatie uit ambt gezet

De kerk verbiedt opeens de 46 jaar durende relatie van een priester.

Het bisdom Den Bosch gaat de 81-jarige priester Jan Peijnenburg formeel uit het priesterambt zetten. Eerder schreef de kerkelijke rechtbank van het bisdom aan Peijnenburg: „Het bisdom bereiken berichten dat u samenwoont met een vrouw en door publicaties voor ontkoppeling van het priesterschap van het celibaat pleit.” Peijnenburg zou uit zijn priesterambt worden gezet als hij niet voor 1 december zijn geliefde Threes van Dijck (86) het huis uit zou zetten. Peijnenburg weigerde. Al 46 jaar lang vormt hij een liefdespaar met haar. Ze hebben nooit een geheim gemaakt van hun relatie en van hun afkeer van het verplichte celibaat. Nooit legde het bisdom Den Bosch hun een strobreed in de weg. Tot 28 september dit jaar. Hulpbisschop Rob Mutsaerts had de kerkelijke rechtbank opdracht gegeven tot een onderzoek naar de twee.

Praktisch betekent de uitzetting uit het priesterambt voor de gepensioneerde Peijnenburg niets. Toch zullen vrienden van hem een kort geding aanspannen bij de burgerlijk rechter. Peijnenburg: „Om, ook ter wille van anderen, uit te zoeken of de kerkelijke rechten niet strijdig zijn met de burgerlijke rechten.” (NRC)