Poetin: als de samenleving het wil, moderniseren we

De Russische premier Poetin heeft vandaag voor het eerst inhoudelijk gereageerd op het verlies van zijn partij bij de parlementsverkiezingen. Er zijn ingrijpende personeelswijzigingen nodig, zei hij. “En als de maatschappij vraagt om modernisatie van Rusland, moeten wij ons daarop aanpassen.”

Leden van Verenigd Rusland applaudisseren tijdens een partijbijeenkomst na de uitslag met de naam “Bedankt voor de steun”, in de stad Krasnojarsk.
Leden van Verenigd Rusland applaudisseren tijdens een partijbijeenkomst na de uitslag met de naam “Bedankt voor de steun”, in de stad Krasnojarsk. Foto Reuters / Ilya Naymushin

De Russische premier Poetin heeft vandaag voor het eerst inhoudelijk gereageerd op het verlies van zijn partij bij de parlementsverkiezingen. Er zijn ingrijpende personeelswijzigingen nodig, zei hij. “En als de maatschappij vraagt om modernisatie van Rusland, moeten wij ons daarop aanpassen.”

Poetins partij Verenigd Rusland verloor veel zetels bij de verkiezingen van zondag en wordt vanuit meerdere hoeken beschuldigd van fraude, maar een echte politieke omslag lijkt er vooralsnog niet in te zitten. “Je mag verwachten dat de andere partijen in de Doema gewoon met Verenigd Rusland mee zullen stemmen”, zei onze correspondent Michel Krielaars zondag naar aanleiding van de eerste verkiezingsresultaten. Over het OVSE-rapport dat van fraude spreekt zei Krielaars dat het “helemaal niets zal veranderen aan de uitslag”.

Poetin liet zich ook uit over de grootschalige demonstraties tegen zijn partij die gisteren en vannacht plaatsvonden in Moskou: die moeten “gestopt worden”.

‘Communistische partij is eigenlijke winnaar’

De eigenlijke winnaar van de parlementsverkiezingen is de Communistische Partij van Rusland. Die partij is enorm gegroeid, nog veel meer dan de officiële uitslagen aantonen, schrijft NRC-correspondent Michel Krielaars op zijn weblog

“Het aantal stemmen – niet alleen van communisten, maar ook van andere ontevredenen - dat de CP binnenhaalde, is bovendien tijdens het vervalsen drastisch verlaagd, ten bate van Verenigd Rusland. Ondanks die ‘bijstelling’ heeft de regeringspartij toch slechts 49,7 procent van de stemmen gehaald. De communisten stappen dan ook naar de rechter om hun gelijk te halen.”

Clinton laakt verkiezingsfraude

Ook vanuit de Verenigde Staten klinken beschuldigingen over een oneerlijke stemming. Clinton, minister van Buitenlandse Zaken, suggereerde vandaag dat ze noch vrij, noch eerlijk verlopen zijn.