Parlement Koeweit ontbonden, over zestig dagen verkiezingen

Caption: Kuwaiti opposition protesters hold a giant gavel as they demonstrate outside the Palace of Justice in Kuwait City in the early hours of November 27, 2011 against the arrest of pro-reform activists over charges of storming parliament last week. Protesters displayed a four-metre (yard) wooden gavel saying it is a replacement for the original gavel that parliament officials accused activists of stealing, which was one of the charges. AFP PHOTO/YASSER AL-ZAYYAT
Caption: Kuwaiti opposition protesters hold a giant gavel as they demonstrate outside the Palace of Justice in Kuwait City in the early hours of November 27, 2011 against the arrest of pro-reform activists over charges of storming parliament last week. Protesters displayed a four-metre (yard) wooden gavel saying it is a replacement for the original gavel that parliament officials accused activists of stealing, which was one of the charges. AFP PHOTO/YASSER AL-ZAYYAT Aanhangers van de oppositie demonstreren op 27 november voor het justitieel paleis in Koeweit-Stad tegen de arrestatie van de bestormers van het parlement vorige maand. Foto AFP / Yasser al-Zayyat

De emir van Koeweit, Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah, heeft het parlement ontbonden. Binnen zestig dagen zullen nieuwe verkiezingen gehouden worden. Dat meldt persbureau AFP.

De ontbinding van de Koeweitse volksvertegenwoordiging komt een week nadat de regering haar ontslag aanbood na aanhoudende demonstraties van de oppositie. Die beschuldigden voormalig premier Sheikh Nasser al-Mohammad al-Sabah, de neef van de emir, van corruptie. Sabah werd vorige week vervangen door een andere neef van de emir, Sheikh Jaber Mubarak al-Sabah, als interim-premier.

Met het uitschrijven van nieuwe verkiezingen wil de emir de eisen van de oppositie tegemoet komen en de onrust in het land tegengaan. Al lange tijd vinden er in de Golfstaat demonstraties plaats voor het aftreden van premier Sabah. Hij wordt door de oppositie verantwoordelijk gesteld voor een ongekend groot corruptieschandaal waarbij ook vijftien van de vijftig parlementsleden betrokken zouden zijn.

Volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad is het nog maar de vraag of verkiezingen veranderingen zullen brengen in de huidige samenstelling van het parlement. En of de emir weer een familielid naar voren schuift als nieuwe premier. Roelants:

“Tot dusver had de emir aangegeven niets te willen doen met het ontslag van het kabinet. Hij gaf aan geen verkiezingen te willen uitschrijven omdat dat niets zou veranderen aan de samenstelling van het parlement. Nu heeft hij alsnog besloten tot het houden van verkiezingen. Door het corruptieschandaal zou best eens het huidige parlement niet representatief meer zijn voor het volk. De vraag is wat de uitslag wordt van de nieuwe verkiezingen, krijgt de oppositie de meerderheid? Ziet de bevolking de zaken zoals de oppositie dat doet?”

“En wie wijst de emir aan als premier? Sabah is niet bij wet verplicht om de premier uit de grootste partij te kiezen, ondanks dat het land een van de grootste democratieën is in de regio. Het kan zo zijn dat de emir weer een van zijn familieleden aanstelt als premier.”

De procureur-generaal in Koeweit opende in september een onderzoek naar de bankrekeningen van de verdachte parlementsleden, die volgens de oppositie in totaal 300 miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen van de regering. Vorige maand bestormden woedende Koeweiti’s nog het parlement tijdens een demonstratie (video).