Pakistaanse terreurgroep claimt aanslag Kabul

Chaos op de plek van de zelfmoordaanslag in Kabul, vlak na de explosie. Foto AP

De zelfmoordaanslag op een shi’itisch heiligdom in het centrum van Kabul van vanochtend, waarbij 56 doden en honderd gewonden vielen, is opgeëist door de Pakistaanse terreurbeweging Lashkar-e-Jhangvi.

Een man die zei lid te zijn van de beweging heeft verschillende Pakistaanse mediaorganisaties gebeld om de verantwoordelijkheid namens Lashkar-e-Jhangvi op te eisen. Persbureau Reuters heeft nog niet kunnen bevestigen dat de claims van de man daadwerkelijk kloppen.

Honderden mensen waren in Kabul bijeen voor Asjoera, een islamitische gedenkdag voor de dood van imam Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed, die op de tiende dag van de maand moeharram, de eerste maand van de islamitische kalender, plaatsvindt. De Afghaanse president Karzai zei dat het de eerste keer is dat het land op een islamitische gedenkdag door dergelijk “terrorisme” geraakt wordt.

De militante soennitische groep werd in 1996 opgericht en heeft banden met Al-Qaeda en de Talibaan. Lashkar-e-Jhangvi is een van de belangrijkste terreurorganisaties in Pakistan. Oorspronkelijk voerde zij alleen aanslagen uit op de shi’itische minderheid in het land, later richtte zij zich ook op de strijd in Kashmir en Afghanistan. Tevens wordt de beweging in verband gebracht met de ontvoering en onthoofding van de Amerikaanse verslaggever Daniel Pearl.