Oud-directeur Hofnarretje eist compensatie van gemeente

Kinderdagverblijf 't Hofnarretje werd begin dit jaar beklad. Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer

De voormalige directeur van kinderdagverblijf ‘t Hofnarretje, Albert Drent, eist een compensatie voor de schade die hij heeft geleden naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak.

Op 22 november besloot het Openbaar Ministerie Drent niet strafrechtelijk te vervolgen voor enige vorm van betrokkenheid bij het seksueel misbruik door hoofdverdachte Robert M. De uit Letland afkomstige M. heeft bekend meer dan 85 jonge kinderen te hebben misbruikt. M. werkte onder meer bij Het Hofnarretje, dat inmiddels is omgedoopt tot De Vlinderheuvel.

Drent dreigt met gerechtelijke stappen

In een brief stelt Drent de burgemeester van Amsterdam en de gemeente een ultimatum om hem te compenseren voor de geleden imagoschade, anders stapt hij naar de rechter, meldt de NOS. Na een gesprek met burgemeester Eberhard van der Laan stapte Drent vorig jaar op als directeur, maar bleef hij wel aan als eigenaar van het kinderdagverblijf.

In de brief, gericht aan Van der Laan, schrijft Drent over de schade die hij geleden heeft door de “permanente negatieve uitlatingen” van de Amsterdamse burgemeester. Drent:

Door middel van deze brief stel ik u en de gemeente Amsterdam aansprakelijk voor alle schade die ik inmiddels heb geleden, lijd en nog zal lijden. De oorzaak van deze schade is uw optreden m.b.t. mij en mijn onderneming Kinderdagverblijf Vlinderheuvel, voorheen ’t Hofnarretje. Door uw permanente negatieve uitlatingen over mij, mijn onderneming en door de door u aan mijn onderneming opgedrongen interimmanagers is er een substantiële terugval in klanten ontstaan en wordt een gezonde aanwas van nieuwe klanten gefrustreerd. De schade voor mijn onderneming en daar bij mij persoonlijk als eigenaar van mijn eenmanszaak is enorm.

Gemeente ziet gerechtelijke stappen Drent met vertrouwen tegemoet

Tegenover de NOS laat de gemeente Amsterdam weten verbaasd te zijn over de brief, maar een rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien:

“Wij hebben ons het lot van de kinderen, ouders en personeel aangetrokken. In die zin heeft Drent als eigenaar juist voordeel gehad. Als we dat niet hadden gedaan, waren de gevolgen voor ’t Hofnarretje nog veel groter geweest.”