Wouter Bos dwarsboomt Sinterklaasuitzending Sesamstraat

De aankomst van Sinterklaas in Dordrecht dit jaar.

De verontwaardiging is niet van de lucht op Twitter en internetfora: de traditionele Sinterklaasuitzending van Sesamstraat ging op verzoek van de NOS niet door wegens het journalistieke belang van het verhoor Wouter Bos.

De NOS wilde de verklaringen van oud-minister Wouter Bos over de bankencrisis nog niet afbreken, waarop de NPO besloot de uitzending van Sinterklaas in Sesamstraat te schrappen. Ouders zaten met hun kroost tevergeefs in de aanslag in afwachting van de pakjesavonduitzending.

Half jaar voorbereiding voor niets

Dat gold zelfs voor Ajé Boschhuizen, eindredacteur van Sesamstraat, die aan nrc.nl laat weten dat hij en het team van Sesamstraat “woedend’ zijn:

“Het is een speciale uitzending waar veel tijd en geld in gaat zitten. Als een half jaar voorbereiding voor niets blijkt te zijn geweest is dat heel jammer. Ik zat zelf ook met mijn kinderen voor de buis. Dan heb je toch wat uit te leggen.”

Boschhuizen ontdekte vlak voordat de uitzending gepland stond, om 16.40, dat hij niet door zou gaan:

“Een collega van de NOS had het op Twitter voorbij zien komen en belde me op, even verontwaardigd als ikzelf.”

Boschhuizen zelf had niets te zeggen over de beslissing om Wouter Bos voorrang te geven op Sinterklaas:

“Nederland 1 is de familiezender van Nederland, maar ook de calamiteitenzender. De NPO besluit wanneer de actualiteit belangrijker is om uit te zenden dan de geplande programmering. Dat vinden wij, zeker in dit geval, erg frustrerend, maar daar hebben we geen invloed op.”

Ironisch genoeg gaf Wouter Bos gisteren zelf aan dat hij vanwege pakjesavond op tijd naar huis wilde:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Bos hoopt dat hij zijn eed niet te lang duurt. Anders moet hij vanavond thuis vertellen dat sint niet bestaat, grapt hij. #dewit2

In een reactie meldt een woordvoerder van de NPO ons dat de NOS gisteren verzocht om meer uitzendtijd, zodat het verhoor van Bos niet afgebroken hoefde te worden:

“De NOS maakt op zulke momenten een journalistieke afweging, en als ze met een programma willen uitlopen leggen ze dat bij ons neer, en wij besluiten of daar gehoor aan wordt gegeven. Toen ze dat gisteren deden keken er 250.000 mensen naar het verhoor voor commissie De Wit, en ook die mensen willen we bedienen. Het is dan kiezen tussen twee populaire programma’s, een aangezien deze Sesamstraat aflevering al eerder op de dag te zien is geweest kozen we voor Wouter Bos. Aan het Sinterklaasjournaal van 17.00 wilden we niet tornen, het verschil is dat dat programma nog niet eerder was uitgezonden.”

Deze beslissing viel niet in goede aarde bij Sesamstraatkijkers die uitkeken naar het jaarlijkse bezoek van de Sint. Reacties van boze Twitteraars spreken boekdelen:

Twitter avatar teunjan Teun Jan #Sesamstraat is ook van landsbelang, en dan van echt belangrijke mensen: kinderen!
Graag vergaande sancties tegen #NPO & zendercoördinator
Twitter avatar Scheidsie1968 Frits Een half jaar werk weggegooid en teleurgestelde kinderen. Dit land is #ziek geworden #sesamstraat #sinterklaasaflevering
Twitter avatar eusroovers Eus Roovers Als op 5 december het verhoor van een ex-minister belangrijker wordt gevonden dan #Sesamstraat… dan is een land pas echt in crisis

De zorgvuldig samengestelde aflevering alsnog uitzenden of aanbieden via internet is geen optie voor Boschhuizen:

“Dat is een beetje mosterd na de maaltijd. Het is 6 december, Sinterklaas is weer vertrokken.”

Bekijk de intocht van Sinterklaas in Dordrecht vorig maand:

http://www.youtube.com/watch?v=gRUDf4TNb1A