Ook AAA-status Nederland wankelt

Sterke eurolanden als Nederland en Duitsland dreigen door de Europese schuldencrisis de AAA-status, hét keurmerk van financiële stabiliteit, te verliezen. Dat heeft kredietbeoordelaar Standard & Poor’s gisteravond bekendgemaakt.

Als de leiders van de eurozone op hun bijeenkomst van komende donderdag en vrijdag in Brussel niet met geloofwaardige en uitvoerbare maatregelen komen, dreigt S&P de beoordeling van alle eurolanden, behalve het al afgewaardeerde Griekenland, te verlagen. Dat betekent dat ook Frankrijk de AAA-rating zou kwijtraken. Volgens S&P zijn de spanningen de afgelopen weken zo toegenomen dat de kredietwaardigheid van de hele eurozone ter discussie staat.

De Luxemburgse premier Juncker reageerde geschokt. „De afgelopen dagen zijn er belangrijke inspanningen verricht om de crisis te bezwe ren, zoals in Italië en Ierland.” Op de obligatiemarkt hebben de maatregelen grote invloed gehad op de Italiaanse rente. De tienjaarsrente daalde de afgelopen week van ruim 7 procent naar 5,8 procent vanmiddag.

S&P schrijft dat de kredietwaardigheid van Europese landen afneemt door de kans op een recessie en de hoge schulden van huishoudens en sommige Europese landen. De waarschuwing van S&P kwam kort na de persconferentie in Parijs waar president Sarkozy en kanselier Merkel de basis van een strikter Europees begrotingsbeleid schetsten.

Mocht S&P de daad bij het woord voegen dan zijn straks de enige Europese landen met een AAA-status Denemarken, Liechtenstein, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Commentaar: pagina 2

Scherprechters: pagina 21