Onderwerp van satire

Henk Bleker is vaak onderwerp van satire op de Nederlandse televisie. Van het weinig subtiele „heeft u een broer die anus heet?” van Paul de Leeuw tot de persiflage van Paul Groot in het programma Koefnoen. De Koefnoen-Bleker maakte tijdens een imitatie van het programma Ik hou van Holland de liedtekst ‘Als de lente komt, dan stuur ik jou...’ af met „terug naar Angola”. En afgelopen zondag schoot cabaretier Guido Weijers een geweer leeg op een afbeelding van de staatssecretaris in de eerste aflevering van Weijers ontweekt.

Waarom is Bleker zo’n gewild doelwit voor satire? Als interim-voorzitter van het CDA was hij al een bekend tv-gezicht geworden. Hij werd populair door zijn optredens bij De wereld draait door, waarin hij vertelde over zijn liefde voor Boer zoekt vrouw. Daarin presenteerde hij zich anders dan de Haagse raspoliticus Maxime Verhagen, als een prettige, gewone man. Een outsider.

Maar een imago kan zich ook tegen een politicus keren, vooral als hij zich een keer onhandig presenteert. Dat deed Bleker toen hij in Pauw & Witteman de Angolees Mauro uitnodigde voor een voetbalwedstrijd door hem een briefje toe te schuiven. De Koefnoen-Bleker weet er wel raad mee. Hij schuift briefjes naar presentator Linda de Mol. „Als u mee wilt naar de paardenclub, eventueel met uw moeder, dan mag dat.” Ook Lucky tv, de satirische epiloog van De wereld draait door, stak de draak met het incident. Bleker schuift in deze scène een briefje toe met de tekst: „Als je moeder mee wil naar Angola, dan kan dat.” In de VARA-gids noemde Bleker het „knappe satire en erg grappig”.

Diederik Huffels

    • Diederik Huffels