NMa doet invallen bij telecombedrijven

In this Nov. 23, 2011 photo, an Associated Press reporter demonstrates an app for shopping on her smartphone, in San Francisco. If you're trying to save cash and time this holiday season, a slew of smartphone apps can help.(AP Photo/Jeff Chiu)
In this Nov. 23, 2011 photo, an Associated Press reporter demonstrates an app for shopping on her smartphone, in San Francisco. If you're trying to save cash and time this holiday season, a slew of smartphone apps can help.(AP Photo/Jeff Chiu) KPN, Vodafone en T-Mobile worden ervan verdacht onderling verboden prijsafspraken te hebben gemaakt voor mobiel bellen en internetten. Foto AP / Jeff Chiu

De NMa heeft vanochtend invallen gedaan bij KPN, Vodafone en T-Mobile.

De telecombedrijven worden ervan verdacht onderling verboden prijsafspraken te hebben gemaakt voor mobiel bellen en internetten. KPN bevestigt dat de NMa een onderzoek is gestart. Het bedrijf komt later vandaag met een reactie. Het doorzoeken van de administratie van de bedrijven gaat vermoedelijk nog dagen duren.

Aanleiding voor de inval zijn verklaringen van twee klokkenluiders die in het bezit zijn van Nieuwsuur. PVV-Kamerlid Van Bemmel zou de klokkenluiders in contact hebben gebracht met het tv-programma. De PVV’er deed het afgelopen half jaar onderzoek naar de telecombranche.

Een van de klokkenluiders is een oud-directeur. Hij heeft onder meer verklaard tegenover Nieuwsuur:

“In genoemde functie heb ik prijsafspraken tussen de telecomaanbieders KPN, Vodafone, en T-Mobile waargenomen. (…) Er zijn maar weinig mensen die bekend zijn met de details van de prijsafspraken (…). Ik heb met diversen van hen direct samengewerkt.”

Tien jaar geleden kregen KPN, Vodafone en T-Mobile al miljoenenboetes opgelegd van de NMa. Toen wisselden zij onderling de hoogte van vergoedingen aan tussenhandelaren uit.