‘Niet-gesanctioneerde betogingen tegen Poetin moeten stoppen’

Caption: Supporters of the United Russia political party take part in a post-election rally called "Thanks for support" in Theatral Square in central Krasnoyarsk December 6, 2011. Russian voters have sent Vladimir Putin a clear message that he must do more to keep them happy if he wants to extend his domination of the country for another 12 years. REUTERS/Ilya Naymushin (RUSSIA - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Caption: Supporters of the United Russia political party take part in a post-election rally called "Thanks for support" in Theatral Square in central Krasnoyarsk December 6, 2011. Russian voters have sent Vladimir Putin a clear message that he must do more to keep them happy if he wants to extend his domination of the country for another 12 years. REUTERS/Ilya Naymushin (RUSSIA - Tags: POLITICS ELECTIONS) Aanhangers van Verenigd Rusland demonstreren in het centrum van Moskou en betuigen hun steun aan alle Poetin-kiezers. Foto Reuters / Ilya Naymushin

De grootschalige “niet-gesanctioneerde” demonstraties in Rusland tegen de vermeende fraude bij de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag “moeten stoppen”.

Dat heeft Dmitri Peskov, de woordvoerder van premier Vladimir Poetin, vanmiddag gezegd tegenover persbureau Reuters. Peskov: “Zij die goedgekeurde demonstraties houden, mogen niet beperkt worden in hun rechten. Zij die niet-gesanctioneerde demonstraties houden, zullen worden tegengehouden.”

Vandaag waren er duizenden pro-Kremlin jongeren op de been in Moskou om hun steun uit te spreken voor Poetin, zij reageerden hiermee op de grootschalige betogingen van de oppositie, meldt persbureau AFP. Het zou hier volgens Peskov gaan om een “gesanctioneerde demonstratie”. Gisteren en vannacht demonstreerden duizenden mensen tegen Poetin en diens partij, Verenigd Rusland.

Het was een van de grootste betogingen in jaren, er zouden tussen de vijfduizend tot tienduizend mensen meegelopen hebben. De politie arresteerde ongeveer 300 demonstranten. Dit zijn beelden uit Moskou die gisteren aan het eind van de dag op YouTube verschenen. Demonstranten roepen “Poetin, dief!”:

De partij van Poetin behaalde zondag net geen vijftig procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen, maar volgens zowel de oppositie als internationale waarnemers is er op grote schaal gefraudeerd.

Poetin reageerde vandaag op het verlies van zijn partij. Hij zei dat er ingrijpende personeelswijzigingen nodig zijn en modernisatie “als de maatschappij” daarom vraagt. Ook Poetin riep op tot een einde van de demonstraties tegen zijn persoon en zijn partij. Volgens president Dmitri Medvedev moet het Westen zich niet bemoeien met het Russische politieke systeem. De verkiezingen in Rusland kregen forse kritiek van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vanwege de betrokkenheid van de Russische regering tot de campagne van Verenigd Rusland.

Gearresteerde oppositieleider tot vijftien dagen cel veroordeeld

Ilia Iachine, de leider van de toonaangevende Russische liberale oppositiebeweging Solidarnost, werd vandaag tot vijftien dagen cel veroordeeld. Iachine was een van de driehonderd demonstranten die gisteren gearresteerd werd tijdens betogingen tegen Poetin in Moskou. Net als andere gisteren gearresteerde oppositieleiders werd Iachine schuldig bevonden aan het “weigeren van instructies van de politie”.