Nederlandse universiteit zit niet in de wereldtop

Op de ranglijst van de beste universiteiten staat de TU Twente als hoogste genoteerd.

Zeven Nederlandse universiteiten staan in de top-100 van de zogeheten Leiden Ranking. Op deze ranglijst van de 500 beste universiteiten ter wereld staat de TU Twente als hoogste genoteerd (64).

Tot de Nederlandse kopgroep behoren verder Wageningen Universiteit (69), Erasmus Universiteit (74) en de VU (75). De middengroep wordt gevormd door TU Eindhoven (84), Universiteit Utrecht (92), Universiteit Leiden (100), Universiteit van Amsterdam (104) en TU Delft (115). De Nederlandse achterblijvers zijn Rijksuniversiteit Groningen (148), Radboud Universiteit (183) en Maastricht (206). Tilburg staat niet op de ranglijst.

„Alle twaalf Nederlandse universiteiten in de Leiden Ranking scoren boven het wereldgemiddelde”, schrijven de samenstellers van het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS). „Nederland is blijkbaar een wetenschappelijke hoogvlakte.”

Dat betekent ook dat de Nederlandse instellingen niet behoren tot de absolute wereldtop. De top zijn Amerikaanse universiteiten, die de eerste elf plaatsen bezetten. MIT staat op één, gevolgd door Princeton (2) en Harvard (3). (NRC)