Mooi leermoment of fatale uitglijder?

Door een 3-0 voorsprong tegen Nieuw-Zeeland uit handen te geven verkleinde Nederland vanmorgen de kansen op een finaleplaats in de Champions Trophy.

Goal Keeper Kyle Pontifex (L) of New Zealand collides with Jeroen Hertzberger (R) of the Netherlands at the men's hockey Champions Trophy in Auckland on December 6, 2011. New Zealand drew with the Netherlands 3-3. AFP PHOTO / Michael BRADLEY AFP

De Nederlandse hockeyers hebben zich vannacht als groepswinnaar geplaatst voor de finalepoule van de Champions Trophy in Nieuw-Zeeland. Maar de ploeg van bondscoach Paul van Ass bewees zichzelf én Duitsland daarna een slechte dienst door in het laatste groepsduel tegen het thuisland een 3-0 voorsprong uit handen te geven.

Dankzij een zwaarbevochten 3-3 gelijkspel plaatste Nieuw-Zeeland zich daardoor ten koste van Duitsland voor de finalepoule. Gevolg is dat Nederland nu het resultaat tegen Nieuw-Zeeland ‘meeneemt’ naar de volgende ronde en dus niet de drie punten van gisteren tegen Duitsland. Met zware wedstrijden tegen Australië en Spanje voor de boeg zijn dat twee kostbare punten die Nederland morste op weg naar de finale. Bovendien speelt Nederland niet meer tegen de zwakste van de vier (Nieuw-Zeeland); Spanje en Argentinië nog wel.

Niemand hoeft dan ook te denken aan een vereffening van een rekening uit 2006. Op het WK in Mönchengladbach speelden Duitsland en Zuid-Korea dat jaar 0-0 tegen elkaar, waardoor Nederland plaatsing voor de halve finales misliep. Nu hebben de Duitsers het nakijken, maar die kunnen hun Nederlandse en Nieuw-Zeelandse collega’s niet van een salonremise verdenken. Daarvoor zijn de nadelige gevolgen van het gelijkspel te groot voor Nederland.

Maar waarom dan toch die tevredenheid van bondscoach Van Ass na de wedstrijd? Of liever gezegd, de gelatenheid van de zelden kribbige bondscoach. Is hij niet razend na deze onverklaarbare ineenstorting van zijn team?

Van Ass, vanochtend aan de telefoon vanuit Auckland. „Ik zit daar heel anders in. Niemand valt iets te verwijten, iedereen speelde naar eer en geweten. We speelden vijftig minuten fantastisch. Maar onder druk van het opportunisme van Nieuw-Zeeland gingen we fouten maken. Mag dat? Nee, maar het gebeurt niet op een of ander rot toernooi. Dit zijn toplanden.”

Ook tijdens het teampraatje direct na de wedstrijd verhief hij zijn stem geen moment. Hoort erbij, en we zijn door, was de boodschap. „We zijn niet begraven”, zegt coach Van Ass aan de telefoon. „We zijn in een sterke poule als groepshoofd doorgegaan. En we gaan nu gewoon alles winnen.”

Maar de defensieve uitglijders van het Nederlands team die gisteren na de wedstrijd tegen Duitsland door Van Ass „niet structureel” werden genoemd, beginnen langzamerhand wel symptomatisch te worden. „We hebben moeite met het uithockeyen van topwedstrijden. Daar moeten we iets mee”, beseft Van Ass. „Voor nu is het mooi dat ons weer zo’n moment is aangeboden waarmee je aan het werk kan.”

Nederland begon aan de laatste groepswedstrijd in de wetenschap dat het al geplaatst was voor de finalepoule. Duitsland speelde eerder vandaag met 3-3 gelijk tegen Zuid-Korea, waardoor Nederland in elk geval die twee landen achter zich wist.

Nieuw-Zeeland kon in de eerste helft geen moment aanspraak maken op plaatsing voor de finalepoule. Nederland had vanaf het begin een veldoverwicht. Billy Bakker maakte kort voor rust de 1-0 na een fraaie individuele actie waarbij hij routinier Dean Couzins doldraaide. Jeroen Hertzberger scoorde een minuut later met een diagonale forehandslag in de verre bovenhoek, op aangeven van de opgekomen back Tim Jenniskens. In de tweede helft benutte Taeke Taekema de enige strafcorner.

Nieuw-Zeeland leek verslagen maar kwam door onoplettendheid achterin bij Nederland terug in de wedstrijd. Blair Hilton dook een kwartier voor tijd in de cirkel vrij voor doelman Jaap Stockmann op. Een minuut later volgde de aansluitingstreffer van Phillip Burrows na een mislukte onderschepping van Mink van der Weerden.

In de slotfase, waarin de Nieuw-Zeelandse bondscoach Shane McLeod zijn doelman Kyle Pontifex wisselde voor een veldspeler, werd het opportunisme van het gastland beloond. Couzins benutte een strafbal die Nieuw-Zeeland kreeg na een succesvol beroep op de videoarbiter.

Door het onnodige gelijkspel mag Nederland in Auckland waarschijnlijk geen van de drie resterende wedstrijden (inclusief finale) verliezen. Bezwijkt de nationale ploeg weer onder de druk van een groot toernooi? Dan hoeft het team, vindt ook Van Ass, op de Spelen in Londen op weinig te rekenen.

    • Bart Hinke