Mogelijke afwaardering Nederland door S&P's

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P’s) heeft vijftien eurolanden gewaarschuwd dat hun kredietstatus binnen drie maanden kan worden afgewaardeerd. Ook Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Finland en Luxemburg hebben de waarschuwing gekregen. De landen kunnen mogelijk binnen negentig dagen hun triple-A beoordeling verliezen. De schulden van de zes Europese landen kunnen worden verlaagd naar AA+ vanwege de verslechterende economische en politieke omstandigheden in de eurozone. Over een mogelijke afwaardering van Frankrijk werd al langer gespeculeerd, maar een afwaardering van vijftien eurolanden komt onverwacht. Na een afwaardering kan het voor een staat duurder worden om geld te lenen op de financiële markten. Als de kredietbeoordelaar met een waarschuwing komt, heeft een land negentig dagen de tijd om maatregelen te nemen voordat het tot een echte afwaardering komt. (NRC)