'Merkozy': nieuw EU-verdrag noodzakelijk

Het Verdrag van Lissabon voldoet niet langer om een nieuwe Europese schuldencrisis te voorkomen, vinden EU-leiders. Het is – opnieuw – een cruciale week voor de eurozone.

Sarkozy en Merkel pleiten voor een nieuw verdrag voor de Europese Unie om te voorkomen dat de regio nog een keer in een schuldencrisis belandt. Dat maakten de president en de bondskanselier gisteren bekend na gezamenlijk overleg in Parijs.

De voorkeur van de twee leiders gaat uit naar een verdrag waar alle 27 EU-lidstaten mee akkoord gaan, maar ze zijn ook tevreden met een overeenkomst tussen alleen de zeventien eurolanden. Merkel: „We moeten vertrouwen terugwinnen en daarom is structurele verandering nodig. We hebben een nieuwe verdrag nodig, want het huidige Verdrag van Lissabon voldoet niet langer.”

In het verdrag zou opgenomen moeten worden dat landen automatisch sancties krijgen opgelegd wanneer ze begrotingsregels overtreden – bijvoorbeeld wanneer het begrotingstekort tot boven de drie procent oploopt. Woensdag zullen ze Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, inlichten over de details.

Sarkozy zei verder dat de eurozone zolang de crisis duurt maandelijks bijeen zou moeten komen om de voortgang van de economische groei te bespreken en dat het Europese Noodfonds EFSF niet in 2013, maar volgend jaar al een definitieve vorm moet hebben. Over de rol van de Europese Centrale Bank liet hij zich niet uit.

Als het Europees Verdrag aangepast of opnieuw opgesteld wordt, is daar een akkoord van alle lidstaten voor nodig. De bijeenkomst van Merkel en Sarkozy tekent de start van een cruciale week voor de eurozone, die worstelt met het terugwinnen van vertrouwen van de financiële markten. Aan het eind van de week vindt –opnieuw – een cruciale EU-top plaats in Brussel. (NRC)