Meesterverteller met doortrapte mimiek

cabaret

Alle Dagen, Richard Groenendijk

T/m 31 maart. richardgroenendijk.nl ****

Richard Groenendijk vertelt het alsof het hem zelf is overkomen – en misschien is dat ook wel zo. Een vriendin heeft hem gevraagd haar zaaddonor te worden. Hij twijfelt, maar zegt zich wel te hebben onderworpen aan een vruchtbaarheidstest. Om ruim anderhalf uur later, in een zeldzaam gave afronding, te vertellen hoe die test is afgelopen. En hoe hij daarop reageerde.

Zo schept Richard Groenendijk in zijn nieuwe cabaretsolo een kader dat hem voldoende vrijheid voor zijpaden geeft. Eerst steekt hij nog een toepasselijke tirade tegen kinderen af, maar daarna schakelt hij schijnbaar moeiteloos heen en weer tussen allerlei andere onderwerpen waarmee hij toch een eenheid maakt: een lachwekkend relaas over een heteroseksueel bedoelde nacht in Bangkok, een eerste homosekservaring, een liefdadigheidsoptreden in Oude-Tonge, de rampzalig verlopen musicalproductie Herinnert u zich deze nog? waar hij vorig seizoen in stond – nog maar zelden heb ik een cabaretier zo smeuïg zien roddelen – en nog veel meer. Waaronder ook een paar verstilde verhaaltjes, een drietal rake liedjes in het voetspoor van zanger Robert Long en de zotte smartlapparodie ‘’t Kan nog altijd erger’.

In een effectieve regie van Wimie Wilhelm toont Groenendijk zich een meesterverteller die elk verhaal vermakelijk kan maken met zijn stembuigingen, doortrapte mimiek en beeldende woordkeus.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder