Bijna zestig doden bij aanslagen in Afghanistan

Mensen vluchten weg, enkele seconden na de zelfmoordaanslag in Kabul.
Mensen vluchten weg, enkele seconden na de zelfmoordaanslag in Kabul. Foto Reuters / Najibullah Musafer

Bij een aanslag op een shi’itisch heiligdom in het centrum van Kabul zijn zeker 55 mensen om het leven gekomen. Dat laat de politie in de Afghaanse hoofdstad weten aan persbureau Reuters. Ook in een noordelijke stad kwamen mensen om bij een aanslag.

Honderden mensen waren in Kabul bijeen voor Asjoera, een islamitische gedenkdag voor de dood van imam Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed, die op de tiende dag van de maand moeharram, de eerste maand van de islamitische kalender, plaatsvindt. De Afghaanse president Karzai zei dat het de eerste keer is dat het land op een islamitische gedenkdag door dergelijk “terrorisme” geraakt wordt.

De laatste berichten spreken van 55 doden, waaronder vrouwen en kinderen, en meer dan honderd gewonden. De verantwoordelijk is nog niet opgeëist; de Talibaan ontkende elke betrokkenheid bij de aanslagen.

Ook aanslagen in noorden en zuiden van het land

Bij de explosie van een bom die aan een fiets was vastgemaakt zijn in Mazar-i-Sharif, een stad in het noorden van Afghanistan, zeker vier mensen om het leven gekomen. De bom ging af in de buurt van een moskee op het moment dat een stoet auto’s met shi’iten langsreed.

Ook het zuiden van het land werd getroffen door een aanslag: in Kandahar explodeerde een bom die vastgemaakt was aan een brommer. Drie mensen raakten daarbij gewond. In tegenstelling tot de aanslagen Kabul en Mazar-i-Sharif gebeurde dit niet in de buurt van een heiligdom of moskee.

Top in Bonn: Afghanistan krijgt hulp tot 2024

Gisteren werd tijdens een topbijeenkomst in Bonn, Duitsland, besloten dat Afghanistan ook na 2014 nog tien jaar hulp krijgt van de internationale gemeenschap. Het land heeft veel financiële steun nodig om ook nadat de meeste buitenlandse troepen vertrokken zijn stappen vooruit te kunnen maken op het gebied van veiligheid en ontwikkeling. Er werd wel een voorwaarde gesteld: Afghanistan moet stappen zetten richting een democratie en de corruptie bestrijden. En de financiële steun moet effectief ingezet worden, zo luidde de boodschap aan Karzai.