Kortkolom economie

Economie eurozone groeit ondanks crisis

Amsterdam De economie van de eurozone is in het derde kwartaal conform verwachting gegroeid. Dat blijkt vandaag uit een tweede raming van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat. Het gecombineerde bruto binnenlands product (bbp) van de zeventien eurolanden groeide in de maanden juli, augustus en september met 0,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden groeide de economie met 1,4 procent. Beide cijfers komen overeen met de verwachtingen in de markt en bleven ongewijzigd ten opzichte van de voorlopige data. Een aanzienlijk herstel van de consumentenbestedingen stimuleerde de groei. Volgens Eurostat stegen de bestedingen met 0,3 procent op kwartaalbasis, tegen een afname van 0,5 procent in het tweede kwartaal. Verder zorgde de export, die met 1,5 procent toenam ten opzichte van het tweede kwartaal, voor een toename van het bbp. De groei van de vraag werd echter voor een deel teniet gedaan door het feit dat bedrijven putten uit hun voorraden, waardoor het bbp met 0,2 procent werd gedrukt. (Dow Jones)

Banken stallen veel geld bij centrale bank

Amsterdam. Europese banken parkeerden gisteren opnieuw een hoog bedrag op de depositofaciliteit van de Europese Centrale Bank (ECB). Ondanks een kleine daling van de deposito’s ten opzichte van het recordniveau van vrijdag blijft de spanning op de Europese geldmarkten hoog in aanloop naar de belangrijke EU-top later deze week. Banken stalden circa 328,2 miljard euro bij de ECB, maakte de centrale bank vandaag bekend. Een dag eerder werd voor ongeveer 332,7 miljard euro bij de centrale bank geparkeerd. Dit is het hoogste niveau van het jaar. Vanwege de grote onzekerheid kiezen banken ervoor hun geld te parkeren in Frankfurt. Ze blijven terughoudend elkaar geld uit te lenen door zorgen over risicovolle Europese staatsleningen.(Novum)

Thaise dochter geheel in handen TomTom

Rotterdam. Tomtom heeft zijn belang in een Thaise joint venture verhoogd van tachtig naar honderd procent. Hiermee heeft het concern de volledige zeggenschap over de onderneming gekregen. „Thailand is een sleutelmarkt voor ons in Asia Pacific. Het wordt gezien als het automotive centrum van Zuidoost-Azië. Dit is een logische stap in consolidatie van onze sterke lokale positie in de regio”, zegt Maarten van Gool, managing director Tomtom Licensing. Eerder kocht Tomtom partners uit in India en Indonesië. (Novum)