Kortkolom binnenland

Oude crèche Robert M. moet boete betalen

Amsterdam. Het kinderdagverblijf waar zedenverdachte Robert M. heeft gewerkt moet een boete van 30.000 euro betalen. Het stadsdeel Zuid dreigde ’t Hofnarretje in oktober al met de boete toen bleek dat twee vestigingen niet aan de eisen voldeden. Een van de twee bleek bij een nieuwe controle begin november aan één eis nog niet te voldoen, aldus een woordvoerder van het stadsdeel. De opvangkrachten hebben nog geen cursus gevolgd in het stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen. De werknemers zijn inmiddels wel voldoende op de hoogte van het protocol kindermishandeling, er is een protocol dat is toegespitst op de eigen organisatie, er zijn genoeg medewerkers per kind en de ouders weten op welk moment hun kind bij welke opvangkracht is. (Novum)

MRSA-uitbraak in ziekenhuis Assen

Assen. Twee patiënten en een medewerker van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen blijken besmet te zijn met de MRSA-bacterie. De verpleegafdeling waar de besmetting is vastgesteld, is geïsoleerd en voor neurologiepatiënten is een opnamestop ingesteld. Dat meldde het ziekenhuis gisteren. Het ziekenhuis gaat kweken afnemen van medepatiënten van de twee besmette mensen en van medewerkers die op de afdeling komen. Ook inmiddels ontslagen patiënten worden opgeroepen om een kweek af te laten nemen. In totaal gaat het om ongeveer zestig mensen. De MRSA-bacterie is niet direct schadelijk voor mensen, maar kan gevaarlijk zijn voor mensen met een verminderde weerstand. (Novum)

Auto’s slippen na hagel op diverse snelwegen

Rotterdam. In Friesland en Flevoland zijn op meerdere wegen auto’s van de weg geraakt door plotselinge hagelbuien. Dat gebeurde onder meer op de A6 bij Nagele, de A7 en de A32, meldde de politie. Op de A32 raakten tussen Heerenveen en Akkrum in beide richtingen zeker zes auto’s van de weg. Op de A7 raakten tussen Sneek en Joure twee auto’s van de weg. Het is volgens de politie de eerste keer deze winterperiode dat hagel voor problemen op de weg zorgt. In Gelderland leidde een kettingbotsing op de A50 tot problemen. Tussen de afslag Epe en Heerde-Zuid botsten tien auto’s op elkaar. Een persoon raakte gewond, meldde de politie. (Novum)

Jonge witsnuitdolfijn overleeft stranding niet

Den Helder. Een jonge witsnuitdolfijn die zondagochtend werd gevonden op het strand bij Den Helder is gisteren in het opvangcentrum van stichting SOS Dolfijn overleden. SOS Dolfijn heeft het dier laten inslapen, omdat het in een slechte gezondheid verkeerde. De kans dat de dolfijn nog kon terugkeren naar de natuur was minimaal, meldde de stichting gisteren. Witsnuitdolfijnen worden vaker waargenomen in de Noordzee, maar dat een levend dier strandt, is volgens de stichting vrij uitzonderlijk. Eerder dit jaar werd een volwassen dier gevonden op het strand van Ameland. Dit dier is volgens SOS Dolfijn inmiddels flink opgeknapt en kan waarschijnlijk binnenkort al terug naar zee. (Novum)

Waterstand Rijn bij Lobith stijgt weer

Rotterdam. De waterstand van de Rijn bij Lobith stijgt weer. Nadat vorige week woensdag het laagterecord werd gebroken en het water op een hoogte van 6,89 meter boven NAP stond, steeg het peil gisteren tot 7,06 meter boven NAP, meldde Rijkswaterstaat. Het oude record bedroeg 6,90 meter boven NAP en stamde uit september 2003. De rivier stond laag nadat het de afgelopen tijd erg droog was. (Novum)