Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Kamer eist opheldering over verzoek Verhagen om spionage Wilders

Maxime Verhagen en Geert Wilders in de bijkeuken van perscentrum Nieuwspoort tijdens de formatiebesprekingen. Foto NRC / Roel Rozenburg

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering over het verzoek dat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) deed om PVV-leider Geert Wilders te laten bespioneren.

Huidig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) moet uitleggen wat er is gebeurd in aanloop naar het uitkomen van de film Fitna. Uit een reconstructie van omroep HUMAN is naar voren gekomen dat Verhagen, die nu minister van Economische Zaken is, de AIVD wilde inzetten om meer te weten te komen over de plannen van Wilders voor zijn anti-islamfilm Fitna. Hij zou ook de toenmalige Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) Tjibbe Joustra met een soortgelijk verzoek hebben benaderd. Zijn verzoeken werden geweigerd.

Wilders reageerde gisteren op Twitter mild over de situatie.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Politieke controle AIVD hoort niet maar is dus ook niet gebeurd. Overigens krijgt AIVD mijn agenda iedere week (sinds 2010, op hun verzoek)

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt noemde de gang van zaken dinsdag ‘ongelooflijk ernstig’. “Dit raakt de democratie in het hart”, zei hij.

Donderdag debatteert de Kamer over de AIVD. De PvdA, SP, GroenLinks willen dat behalve Donner ook Verhagen hierbij aanwezig is. Coalitiepartijen VVD en CDA, evenals de PVV en de SGP hebben hier geen behoefte aan. Wel willen ze een brief van het kabinet. D66 en de Partij voor de Dieren willen deze brief aanwachten en pas daarna beslissen welke bewindspersonen zich in een debat moeten verantwoorden.

Bekijk hier de uitzending van HUMAN over het proces Wilders.

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.