Kabinet houdt vast aan JSF

De Joint Strike Fighter F-35 Lightning II. Foto Reuters

Het kabinet is niet van plan terug te komen op de aanschaf van een tweede JSF-testtoestel. Dat heeft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) vandaag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Dat meldt Novum.

Knapen moest naar de Kamer komen naar aanleiding van uitspraken van de Amerikaanse admiraal die het JSF-programma leidt. Die zei vorige week dat de productie wordt vertraagd, omdat er in het toestel scheurtjes en andere zwakke plekken aan het licht zijn gekomen. Dat leidt tot kosten die ‘de wind uit je longen zuigen’, zei hij.

“Hoeveel signalen heeft het kabinet nog nodig?” vroeg GroenLinks-Kamerlid Arjen El Fassed zich af.

“De Verenigde Staten kunnen niet stoppen met de JSF. Wij wel.”

Ook de overige linkse partijen zijn tegen de JSF.

Knapen zei dat Nederland alleen twee testtoestellen heeft gekocht. Een definitief besluit over de aanschaf van de JSF als opvolger van de F16 wordt pas door het volgende kabinet genomen.

“Het is logisch, verstandig en raadzaam om de ontwikkelingen in de VS goed te volgen, maar heel veel bijzonderheden zijn er niet te melden”, zei Knapen.

De uitspraken van de admiraal ziet hij vooral als een waarschuwing aan de leverancier van de JSF.

Minister van Defensie Hans Hillen gaat volgende maand naar de VS, onder andere om zich te laten bijpraten over de JSF. Nederland neemt sinds 2002 deel aan het JSF-project, en heeft ruim 1,5 miljard euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van het toestel. Vanwege aanhoudende problemen en kostenoverschrijdingen heeft het kabinet echter besloten pas in 2014 een definitieve beslissing te nemen over aankoop.