Inwoners Tripoli moeten wapens inleveren

De inwoners van de Libische hoofdstad Tripoli hebben tot het eind van december om hun wapens in te leveren bij de autoriteiten. Dat heeft Abdel-Rafik Bu Hajjar, hoofd van de gemeenteraad van Tripoli, vandaag gezegd. Het particuliere wapenbezit leidde tot grote veiligheidsproblemen, meldt persbureau AP.

Hajjar: “Alle personen moeten hun wapens inleveren en terugkeren naar een burgerlijk leven of zich melden bij het ministerie van defensie of binnenlandse zaken om zich aan te sluiten bij de veiligheidstroepen.”

De revolutionaire brigades die gedurende de val van Tripoli in augustus de stad binnenstroomden hebben tot 20 december om te vertrekken. De afdeling in Tripoli moet zichzelf aan het einde van de maand opheffen, zei Hajjar.

De Libische Nationale Overgangsraad heeft voor een voorzichtige benadering van de ontwapening gekozen. Vorige maand zei interim-premier Abdel-Raheem el-Keib dat hij strijders niet kan ontwapenen totdat er een alternatief kan worden geboden. Het kantoor van El-Keib verklaarde dinsdag wel achter het initiatief van de gemeenteraad van Tripoli te staan.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld