India wil informatie weren van internet

De Indiase regering heeft vertegenwoordigers van Facebook, Google, Yahoo en Microsoft gemaand om aanstootgevend materiaal voortaan te weren. Het kwam de regering onmiddellijk op beschuldigingen te staan dat ze censuur wil uitoefenen op deze media.

Minister van Telecom en Informatie Kapil Sibal had gisteren een gesprek met bestuurders van de sociale media, waarbij hij hen verzocht zulke informatie van het web weg te houden. De bedrijven weigerden de regering echter toezeggingen te doen. Wel liet Facebook vandaag weten dat het materiaal zou verwijderen dat hatelijk, bedreigend of opwekkend tot geweld is. Ook afbeeldingen van naaktheid gaan bij Facebook in de ban.

Het was niet de eerste bijeenkomst tussen Sibal en topmensen van de sociale media, zo berichtte The New York Times gisteren. Zes weken geleden had hij hen al bij zich geroepen. Bij die gelegenheid had hij een pagina getoond van Facebook, waarin Sonia Gandhi, de leider van de regerende Congrespartij, volgens hem op boosaardige wijze werd voorgesteld. Ook premier Manmohan Singh en vooraanstaande religieuze figuren worden soms zo op de hak genomen.

De minister ontkende uit te zijn op censuur maar hij bevestigde dat zijn ministerie werkt aan richtlijnen voor actie tegen bedrijven die de verzoeken van de regering op dit terrein naast zich neerleggen. „Deze zaak is van groot belang voor ons. We moeten rekening houden met de gevoeligheden van onze mensen”, zei hij. „Ons culturele ethos is heel belangrijk voor ons.”

Anders dan bij voorbeeld China heeft India tot dusverre nauwelijks beperkingen opgelegd aan het gebruik van internet.

Het streven van Sibal leidde tot woedende reacties van bloggers en andere gebruikers van het web. Sommigen verzonden ironische boodschappen zoals deze van Sorabh Pant: „Ik hou van Sonia Gandhi. Ze is geweldig. Ze is God. En heeft het nooit bij het verkeerde eind.” (Deze boodschap is goedgekeurd door Kapil Sibal's Cyber cel). (Reuters, AP)