Hockeyers als groepswinnaar door

Doelman Kyle Pontifex van Nieuw-Zeeland in botsing met Jeroen Hertzberger in de Champions Trophy in Auckland. Foto AFP / Michael Bradley
Doelman Kyle Pontifex van Nieuw-Zeeland in botsing met Jeroen Hertzberger in de Champions Trophy in Auckland. Foto AFP / Michael Bradley Doelman Kyle Pontifex van Nieuw-Zeeland in botsing met Jeroen Hertzberger in de Champions Trophy in Auckland. Foto AFP / Michael Bradley

De Nederlandse hockeyers hebben zich als groepswinnaar geplaatst in de Champions Trophy. In het laatste groepsduel tegen Nieuw-Zeeland werd een voorsprong van Oranje van 3-0 uiteindelijk toch nog 3-3.

Nederland stond door goals van Billy Bakker en Jeroen Hertzberger bij rust met 2-0 voor. Met een benutte strafcorner leek Taeke Taekema de wedstrijd te beslissen, maar Nieuw-Zeeland kwam knap terug. In het laatste kwartier bezorgden Blair Hilton, Ryan Archibald en Dean Couzins het gastland alsnog een punt.

De druk bij de ploeg van Paul van Ass was al van de ketel, omdat het elftal vooraf al zeker was van een vervolg door de 3-3 uitslag van Duitsland tegen Zuid-Korea. Voor Duitsland is het toernooi daarmee voorbij.

‘Nederland bewees zichzelf én Duitsland slechte dienst’

NRC-sportverslaggever Bart Hinke over de wedstrijd:

“De ploeg bewees zichzelf én Duitsland een slechte dienst door in de laatste poulewedstrijd Nieuw-Zeeland na een 3-0 voorsprong langszij te laten komen. Met het gelijkspel plaatst het thuisland zich ten koste van Duitsland naast Nederland voor de finalepoule. Nederland neemt nu het resultaat tegen Nieuw-Zeeland mee naar de volgende ronde en dus niet de overwinning tegen Duitsland van gisteren.”

‘Een mooi leermoment’

Van Ass sprak tegenover de NOS van “een mooi leermoment”.

“We gaan gewoon alles winnen in de finalepoule. We hebben het gevoeld en dat is mooi. De energie van het thuispubliek kreeg de overhand, daar leer je van. Dat krijg je niet in Nederland bij een oefenwedstrijd tegen Liechtenstein.” - Van Ass