Hadden de rellen in Londen iets te maken met armoede?

Een jongere schopt de ruit van een juwelier in een winkelcentrum in Birmingham in. Foto AP / David Jones

Was armoede een belangrijke factor in het ontstaan van de rellen in het Verenigd Koninkrijk deze zomer? Of was het iets anders? The Guardian probeert dat uit te zoeken aan de hand van datajournalistiek.

Aan de hand van onderstaande infographic probeert de Britse krant inzicht te verschaffen waar verdachten van betrokkenheid van de rellen woonden. Hieruit blijkt dat 58 procent van de relschoppers afkomstig is uit twintig procent van de armste buurten in Engeland (klik op plaatje voor infographic bij The Guardian).

De meeste relschoppers lijken ook forse afstanden gereisd te hebben om naar steden te gaan en rotzooi te schoppen. De gemiddelde afstand bleek 3,5 kilometer te zijn.

Ook wil The Guardian aan de hand van informatie van rechtbanken achterhalen wie de relschoppers zijn. Zo blijkt uit de stad Salford 94 procent van de verdachten blank te zijn, terwijl dat in Nottingham maar 32 procent is. Maar wat vooral naar voren komt is het feit dat vooral mannen (met negentig procent) betrokken waren bij de rellen.

De informatie over de relschoppers biedt op dit moment geen kraakheldere conclusies. Armoede zal zeker een factor hebben gespeeld in de rellen, maar uit de cijfers blijkt het niet per se de doorslaggevende factor te zijn geweest, wel een belangrijke. Ook verontwaardiging tegen de politie in het algemeen lijkt meegespeeld te hebben bij de onlusten afgelopen zomer. De komende tijd zal The Guardian dan ook verder de gegevens uitpluizen, volg de laatste ontwikkelingen hier.