Grote demonstraties in Moskou tegen Poetin

In reactie op de grote verkiezingsfraude van Verenigd Rusland.

Moskou. - In het centrum van Moskou zijn gisteravond ernstige ongeregeldheden uitgebroken na afloop van een toegestane demonstratie van de verenigde buitenparlementaire oppositie, waaraan tussen de vijf- en tienduizend mensen deelnamen. Het was de grootste betoging tegen het regime van Vladimir Poetin in jaren.

Tijdens het protest, in reactie op de vervalsing van de uitslagen van de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag, voerden onder meer oppositiepolitici Boris Nemtsov, Vladimir Ryzjkov, blogger Aleksej Navalny en milieuactiviste Jevgenia Tsjirikova het woord. Zij riepen op tot het opstappen en het voor de rechter dagen van premier Vladimir Poetin, tot nieuwe verkiezingen en tot een revolutie. „Poetin moet in de gevangenis zitten”, zei Nemtsov. „Daarna begint er een groots Rusland zonder hem.”

Ryzjkov feliciteerde de aanwezigen met de overwinning. „Verenigd Rusland heeft verloren”, zei hij. Daarmee doelde hij op de historische nederlaag van de regeringspartij, die ondanks grootschalige stembusfraude slechts 49,7 procent van de stemmen wist te behalen en zijn constitutionele meerderheid kwijt is.

Toen de immens populaire blogger Navalny het podium betrad, werd hij enthousiast toegejuicht. „Navalny als president”, scandeerde de menigte.

Toen na een uur de toegestane tijd voorbij was en de demonstranten uiteengingen, wilden enkele honderden van hen doorlopen naar het hoofdkwartier van geheime dienst FSB, een kilometer verderop. Op dat moment greep de politie in en begon met het arresteren van tientallen demonstranten.

Vanaf dat moment namen de spanningen toe. Veel betogers weigerden weg te gaan. Enkele tientallen van hen wisten het politiecordon te doorbreken en rukten op naar het FSB-gebouw, dat inmiddels omsingeld was door troepen met schild en wapenstok. „Dit is het begin van het einde van Poetin”, zei de 21-jarige student Aleksandr Krymov. „Ons land is in een politiestaat veranderd, heeft geen vrije pers en geen vrije verkiezingen. En de situatie wordt alsmaar slechter.”

Ook op het Rode Plein waren inmiddels demonstranten verschenen. Dertig van hen werden gearresteerd. Daarna werd het plein voor het publiek afgesloten. Op de boulevard, waar de aanvankelijke demonstratie plaatsvond, werden op dat moment Navalny en oppositiepoliticus Ilja Jasjin gearresteerd en afgevoerd naar een politiebureau in een buitenwijk van Moskou. De arrestaties lopen volgens Russische internetkranten inmiddels op tot enkele honderden.

    • Michel Krielaars