Gbagbo voor het eerst bij Internationaal Strafhof

Ivory Coast's former president Laurent Gbagbo (C) talks to his defence team as he waits for judges to arrive for his initial court appearance at the International Criminal Court in The Hague December 5, 2011. Gbagbo appeared at the International Criminal Court on Monday, facing charges of crimes against humanity, including murder and rape, the first former head of state expected to be tried by the court since its inception in 2002. REUTERS/Peter Dejong/Pool (NETHERLANDS - Tags: CRIME LAW POLITICS) REUTERS

De voormalige president van Ivoorkust Laurent Gbagbo (66) is gisteren voorgeleid aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij moet terechtstaan voor misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord en verkrachting. Zijn advocaten noemden de arrestatie en overbrenging naar het ICC van Gbagbo gisteren Frans „neokolonialisme”. Het is bijna een jaar geleden dat Gbagbo weigerde te erkennen dat hij de presidentsverkiezingen had verloren van de huidige president, Alassane Ouattara. Tijdens een patstelling, die vier maanden duurde, zijn er volgens de aanklager 3.000 mensen omgekomen. (NRC)