Filmheld met geheim

In 1985 speelde de Amerikaanse acteur Rock Hudson een bijrol in de tv-serie Dynasty. Hij zag er fragiel uit. Zijn gezondheid verslechterde zo snel dat hij uit de serie werd geschreven. Op een persconferentie zei hij dat hij leed aan leverkanker. Een week later corrigeerde hij dit: hij had aids. Een schokgolf volgde. Halverwege de jaren tachtig was de ziekte nog taboe. In de Close up-aflevering over Hudson uit 2010 vertelt zijn toenmalige agente dat geen enkele luchtvaartmaatschappij hem wilde vervoeren; ze waren panisch voor besmetting. Zij moest een privévliegtuig charteren om hem thuis te krijgen. Kosten: 250.000 dollar.

Hoewel Hudson volhield besmet te zijn geraakt bij een bloedtransfusie, werd na zijn dood bekend wat velen vermoedden: Hudson was homo. In 1992 maakte Mark Rappaport Rock Hudson’s Home Movies, waarin zorgvuldig geselecteerde filmclips suggereerden dat Hudsons seksuele voorkeur gecodeerd in zijn films zat verstopt. Het portret in Close up doet dit dunnetjes over. De AVRO zendt de film eigenlijk een jaar te laat uit, vorig jaar was het 25 jaar geleden dat Hudson stierf. En het is wel treurig dat hij nu alleen nog herinnerd wordt om zijn geaardheid, niet om zijn geweldige rollen in bijvoorbeeld de melodrama’s van Douglas Sirk (All That Heaven Allows).

André Waardenburg

    • André Waardenburg