Faillissement voor ISU?

Volgens dopingdeskundige Klaas Faber kan Claudia Pechstein miljoenen euro’s claimen van de ISU.

Al in 2009 stelde chemometricus Klaas Faber in deze krant dat de dopingzaak tegen Claudia Pechstein „op drijfzand berustte”. Vorige week pleitte het Duitse antidopingagentschap (NADA) haar vrij van doping, ondanks recente verhoogde bloedwaarden. Pechstein ziet hierin het bewijs dat ze in 2009 na vergelijkbare waarden onterecht is geschorst door de internationale schaatsbond ISU.

Is haar gelijk nu bewezen?

„Pechstein verklaart haar bloedwaarden met een erfelijke aandoening. Daarin geven wereldwijd 57 hematologen haar gelijk. Maar daarmee heb ik de zaak juridisch nog niet gewonnen. Het probleem is dat ze pas met deze bevindingen is gekomen ná haar schorsing. ”

Het NADA noemt het doorslaggevend dat ze in 2009 volgens de destijds geldende regels van het wereldantidopingagentschap (WADA) is veroordeeld. Pleit dat de ISU vrij?

„Wat NADA beweert is onjuist. Oliver Rabin, wetenschappelijk directeur van het WADA, stelt dat ze niet volgens hun regels is veroordeeld, maar op basis van een ISU-model. De advocaat van Pechstein heeft destijds nota bene zelf gevraagd volgens de WADA-regels behandeld te worden. Is niet gebeurd. Dat is het cruciale punt.”

De ISU blijft verantwoordelijk?

„Harm Kuipers [medisch verantwoordelijke bij de ISU] heeft Pechstein er op basis van een foute berekening uitgehaald bij de WK van Hamar 2009. Terwijl haar waarden binnen de bandbreedte vielen, dat is inmiddels afdoende bewezen. Pechstein is daarna opgeofferd om de eigen reputatie te redden.”

Hoeveel kan Pechstein claimen?

„De Duitse atlete Katrin Krabbe claimde in een vergelijkbare zaak in 1995 een miljoen. Naar de huidige maatstaven gaat dat naar de tien miljoen euro. Deze zaak kan er toe leiden dat de ISU failliet gaat.”