‘Zeker vijf doden door zelfmoordaanslag in hoofdstad Somalië’

In het centrum van de Somalische hoofdstad Mogadishu zouden zeker vijf mensen, waaronder een politieagent, zijn gedood bij een zelfmoordaanslag.

De aanslag zou gepleegd zijn met een autobom. Volgens ooggetuigen was er ook geweervuur te horen kort na de explosie, meldt persbureau Reuters. De dader zou op een druk kruispunt tot stoppen zijn gemaand door de politie waarna deze zichzelf opblies. Volgens Afrika-redacteur Martin Plaut van de BBC zouden er mogelijk meer dan vijf politieagenten gedood zijn:

Twitter avatar martinplaut Martin Plaut A car exploded in #Somali capital, Mogadishu, as it was being searched by police. At least 5 policemen killed and a further 6 injured.

In Somalië en zijn hoofdstad worden regelmatig aanslagen gepleegd door de islamitische terreurorganisatie Al Shabaab. In oktober kwamen bij een zelfmoordaanslag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Mogadishu nog zeker drie mensen om. Eerder die maand pleegde Al Shabaab ook een aanslag bij een complex waarin meerdere ministeries gehuisvest worden, daarbij vielen meer dan zeventig doden. Het was de bloedigste aanslag van de terreurorganisatie in vier jaar tijd.

Militaire interventies in Somalië tegen Al Shabaab

Al Shabaab opereert vanuit Somalië en heeft een deel van dat land de macht in handen. Het heeft in de veroverde gebieden strikt-islamitische leefregels doorgevoerd en wordt door onder meer de Verenigde Staten verdacht van banden met Al-Qaeda.

In oktober vielen Keniaanse troepen Somalië binnen in de strijd tegen Al Shabaab. De organisatie werd ervan verdacht die verschillende aanvallen op buitenlanders te hebben uitgevoerd.

Ook zouden Ethiopische militairen eind november een militaire interventie zijn begonnen tegen de islamitische militanten.

De aanslag in de hoofdstad vandaag zou de Somalische regering, die afhankelijk is van Afrikaanse troepen om de orde te handhaven, onder druk kunnen zetten. Al Shabaab gaf eerder al aan de aanslagen op te voeren in het land naar aanleiding van de verhoogde aanwezigheid van buitenlandse troepen.