Excuses Nederland voor slachting in Rawagede

Vrijdag maakt de ambassadeur in Jakarta ‘historische’ excuses.

Vierenzestig jaar na het bloedbad in Rawagede biedt de Nederlandse Staat zijn excuses aan voor de slachting in het Indonesische dorp. Ook krijgen negen nabestaanden een schadevergoeding van ieder 20.000 euro voor het verlies van hun mannen, die geëxecuteerd werden toen Nederlandse militairen in december 1947 het dorp binnentrokken. De schikking en de excuses komen nadat de rechtbank in Den Haag in september besloot dat de oorlogsmisdaad niet verjaard was.

De Nederlandse ambassadeur in Jakarta zal de excuses vrijdag aanbieden tijdens de jaarlijkse herdenking van de massamoord in het dorp dat tegenwoordig Balongsari heet.

Liesbeth Zegveld, de advocaat van de nabestaanden, noemt de excuses „historisch”. „Er was een vonnis van de rechtbank voor nodig en het heeft 64 jaar geduurd, maar dat de Staat geen hoger beroep instelt en excuses aanbiedt, wordt door de nabestaanden zeer gewaardeerd.”

Het is uniek dat de Staat officiële excuses maakt voor wandaden uit het verleden. Voor de Nederlandse rol in de slavernij en het gebrek aan bescherming voor de moslimbevolking van Srebrenica zijn bijvoorbeeld nooit excuses gemaakt.

Ook de excuses voor Rawagede waren controversieel. Drie jaar geleden sprak de toenmalige ambassadeur in Indonesië tijdens de herdenking op 9 december van „diepe verontschuldigingen” van de Nederlandse regering. In 2005 betuigde Ben Bot, toen minister van Buitenlandse Zaken, „spijt” voor het leed dat Indonesiërs was aangedaan tijdens hun oorlog om onafhankelijkheid. In beide toespraken werd het woord ‘excuses’ expliciet vermeden. Vorige week nog riepen Kamerleden van SP en GroenLinks de regering op excuses te maken. Hun motie daartoe werd verworpen door de regeringspartijen en PVV en SGP.

Dat de excuses er nu toch komen, is het resultaat van de onderhandelingen tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en advocate Zegveld. Zij prijst de opstelling van de Staat sinds de uitspraak van de rechter in september. (NRC)