Europese Commissie onderzoekt Apple

De Europese Commissie gaat onderzoeken of Apple met vijf grote uitgevers verboden prijsafspraken heeft gemaakt over e-books. Dat heeft de commissie vandaag bekendgemaakt. Het onderzoek volgt op invallen van mededingingsautoriteiten bij de uitgevers in maart, en een onderzoek door het Office of Fair Trading in Groot-Brittannië.

Het gaat om het Franse Lagardere Hachette Livre, Harper Collins (van Rupert Murdochs News Corp), Simon & Schuster (van CBS Corp), Penguin (van Pearson Group) en het Duitse Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck.

In de webwinkel iBook van Apple kunnen consumenten tegen betaling e-books downloaden die zij kunnen lezen op bijvoorbeeld een iPad of een iPhone. De Europese Commissie onderzoekt nu of Apple en de uitgevers „illegale afspraken” hebben gemaakt met de bedoeling om de concurrentie in Europa tegen te werken.

Het elektronische boek is in de VS al zeer populair en vormt ook in Europa een steeds groter aandeel van de boekenmarkt. (AP, Reuters)