Espresso met Vladimir Poetin

In Moskou gingen gisteren duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de partij van Vladimir Poetin. Volgens de betogers is er op grote schaal gefraudeerd bij de verkiezingen van zondag. ‘Ik vind dat een schijnheilige reactie,’ zegt de Russische premier kalmpjes bij een espresso in het Kremlin.

Foto AP / Ivan Sekretarev

Uitslag

In Moskou gingen gisteren duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de partij van Vladimir Poetin. Volgens de betogers is er op grote schaal gefraudeerd bij de verkiezingen van zondag. ‘Ik vind dat een schijnheilige reactie,’ zegt de Russische premier kalmpjes bij een espresso in het Kremlin. Waarom zouden de betogers schijnheilig zijn? ‘Verenigd Rusland had met ten minste zeventig procent van de stemmen moeten winnen,’ zegt Poetin. ‘Maar dat is niet gebeurd. We hebben slechts 50,5% van de stemmen behaald.’ Dus is er gefraudeerd? ‘De uitslag klopt simpelweg niet,’ antwoordt Poetin. ‘We hebben talloze stembussen gevuld met valse stembiljetten, we hebben waarnemers bedreigd, we hebben stemmentellers omgekocht.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘We hebben kiezers onder druk gezet, we hebben afgelegen stembureaus overvallen, we hebben zelfs fictieve stembureaus laten meedoen.’ Hij neemt nog een slokje. ‘Dan is het gewoon niet mogelijk dat we zijn blijven steken op slechts 50,5% van de stemmen.’

In maart vinden de Russische presidentsverkiezingen plaats. Wat verwacht Vladimir Poetin van de uitslag? ‘Ik ga voor 145 procent van de stemmen,’ zegt hij. ‘Dat zal ze leren.’