Een tv-presentator is ook maar een mens

None

Een tour d’horizon van de belangrijkste populistische partijen in het huidige Europa is een van de betere ideeën van de reislustige televisieverslaggever Paul Rosenmöller. Om de een of andere reden voelt het onderwerp minder uitgekauwd aan dan dat van recente reportageseries van zijn hand uit de Verenigde Staten en Afrika.

We krijgen gewoon in het algemeen minder informatie te zien over Fidesz in Hongarije of Lega Nord in Italië dan over de teloorgang van Detroit en kindersoldaten in Oeganda.

Zoals gebruikelijk blijft ook Paul Rosenmöller en de populisten in Europa op een beetje oppervlakkig niveau hangen, maar de onderwerpen zijn interessant genoeg om toch elke aflevering uit te zitten. Er is een ander probleem dat de authenticiteit aantast. Dat heeft te maken met het weglaten van de vertalingen door een tolk.

Je kunt van zo’n mobiele reporter niet verwachten dat hij Hongaars, Zweeds en Italiaans spreekt, dus moet hij gebruik maken van een tolk. Dat doet Saskia Dekkers in haar nuttige Europareportages voor Nieuwsuur ook vaak genoeg en ze knipt dan in de montage haar vragen en de vertaling veelal weg.

Rosenmöller staat er echter op dat de volledige, in het Nederlands gestelde vragen in beeld verschijnen, gevolgd door het ondertitelde antwoord. Die vragen moeten achteraf kunstmatig gereconstrueerd zijn. Het leidt tot ongemakkelijke toneelstukjes, bijvoorbeeld tijdens een stadswandeling met Flavio Tosi, de populaire burgemeester van Verona. En dan geloof je toch de spontaniteit van de rest ook meteen wat minder.

Het zijn rare televisieconventies, dat televisiepresentatoren zo onfeilbaar en bovenmenselijk moeten lijken dat ze zich in Boedapest verstaanbaar kunnen maken in het Nederlands. In werkelijkheid zijn het maar gewone stervelingen, die ook wel eens een taal niet spreken.

Of last van hun maag of darmen kunnen hebben als ze iets verkeerds gegeten hebben. Dat nachtmerriescenario tijdens een rechtstreekse uitzending overkwam gisteren Matthijs van Nieuwkerk in De wereld draait door (VARA). Plotseling verdween hij uit beeld en werden de van de autocue opgelezen aankondigingen van De tv draait door overgenomen door tafelheer Jan Mulder, zonder verdere toelichting.

Met de professionaliteit die je op dit niveau verwachten mag, keerde Van Nieuwkerk enkele minuten later terug om het programma vlekkeloos tot een goed einde te brengen. Niets aan de hand, keurig opgelost, laat de twitteraars zich er vooral de rest van de avond druk over maken.

Toch was de kous daarmee niet helemaal af. Het incident had niet mogen plaatsvinden, vond de VARA, dus werden de nachtelijke herhalingen van het programma geschrapt en verscheen het ook niet op Uitzendinggemist.nl. Jammer voor de gasten en een rare beslissing.

Alsof menselijkheid ook hier geretoucheerd moest worden.

    • Hans Beerekamp