Di Rupo I beëdigd in België

De nieuwe premier Di Rupo legt zijn eed af. Foto Reuters

Di Rupo I, het nieuwe kabinet van België is zojuist officieel beëdigd door Koning Albert. In het Koninklijk Paleis in Laken legde de nieuwe Franstalige premier zijn eed af in de nationale talen van het land: Nederlands, Frans en Duits.

“Ik zweer trouwheid aan de koning, gehoorzaamheid aan de grondwet en aan de wetten van het Belgische volk”

sprak de nieuwe premier.

De zestigjarige Di Rupo neemt in Brussel na een formatieperiode van 541 dagen het stokje over van demissionair premier Yves Leterme. Het vormen van een nieuwe regering duurde nooit eerder zo lang.

De nieuwe regering bestaat uit twaalf ministers en zes staatssecretarissen. De ploeg telt daarnaast zes vicepremiers: Didier Reynders (Buitenlandse Zaken), Steven Vanackere (Financiën), Johan Vande Lanotte (Economie), Onkelinx (Sociale Zaken en Volksgezondheid), Milquet (Binnenlandse Zaken) en Vincent Van Quickenborne (Pensioen).

Het aantal staatssecretarissen is voornamelijk het gevolg van het bereiken van een ‘taalevenwicht’ in de regering: De Franstaligen hebben een minister meer, maar de Vlamingen hebben in totaal een bewindspersoon meer.

De eerste ministerraad vindt vandaag plaats om 17.30 uur. Woensdagmiddag leest de premier zijn regeerverklaring van de nieuwe bewindsploeg voor in De Kamer. Vervolgens moet hij zich donderdagmiddag al melden voor de Europese top om de Eurocrisis te gaan bestrijden.

http://nos.nl/video/319808-di-rupo-beedigd-als-belgisch-premier.html