De virtuele paspoppen van H&M, alleen het hoofd is echt

Drie verschillende dames, drie verschillende bikini's, één lichaam. Beeld H&M Zweden

In winkels hebben paspoppen zelden een hoofd. Gek dat de paspoppen in de Zweedse folders en catalogi van kledinggigant H&M dat wel hebben. Want dat is wat het soms zijn, zo ontdekte de Zweedse krant Aftonbladet: virtuele paspoppen.

H&M maakt volop gebruik van lichamen die met de computer in elkaar zijn geknutseld. Foto’s van verschillende modellen hebben namelijk precies hetzelfde, keurige lichaam. Qua houding en afmetingen dan. De huidskleur is aangepast op die van het hoofd, dat wel toebehoort aan een echt model.

H&M heeft aan Aftonbladet toegegeven dat de lichamen nep zijn, maar het bedrijf ziet weinig bezwaren. “Het is niet om een perfect lichaam te promoten, we doen dit alleen om te pronken met de kleding. We doen dit voor alle kledingstukken, niet alleen ondergoed, en we het doen het zowel voor vrouwen- als mannenkleding,” aldus een persvoorlichter tegen de krant.

Update 22.38 uur
Ook de Nederlandse webwinkel van H&M staat, zoals te verwachten, vol met de neplichamen.