De rechter betaalbaar houden? Steun mediation

Het plan van het kabinet om de griffierechten met een factor 12 tot 25 te verhogen, maakt de rechter onbetaalbaar. Als alternatief stelde Kamerlid Ard van der Steur (VVD) vorige week voor mediation te stimuleren. Het siert de politicus dat hij in actie komt. De toegang tot de rechter is een mensenrecht.

De rechter kan zelf kosten besparen door tijdig te verwijzen naar mediation. Dit doen Nederlandse rechters nauwelijks. In 2010 ging het om nog geen acht op de duizend zaken. Dit aantal is in 2011 zelfs gedaald naar minder dan zes op de duizend zaken.

In sommige landen zijn rechters verplicht om procespartijen eerst naar de mediator te sturen. In Argentinië moet dit sinds 1996 bij echtscheidings- en ouderschapskwesties, arbeidsrecht, de nakoming van overeenkomsten, aansprakelijkheidskwesties en dergelijke. Partijen zijn niet verplicht om te bemiddelen. Wel moeten ze samen met de mediator de mogelijkheden verkennen. Het blijkt dat ruim 70 procent van de partijen dan voor mediation kiest en dat hiervan zowat 85 procent binnen drie maanden een akkoord bereikt. De toestroom van rechtszaken en de maatschappelijke kosten van conflictoplossing dalen.

Verplicht verwijzen gaat goed samen met het terugstorten van griffierechten bij geslaagde mediations. In Italië doen ze dit sinds dit jaar. Daar zijn de kosten van een geslaagde mediation ook aftrekbaar van de belasting. Zo wordt mediation serieus bevorderd. Het helpt om de kostbare rechter toegankelijk te houden voor de zaken waarin zijn oordeel nodig is.

Mr. Janny Dierx

Mediator van het Nederlands Mediation Instituut en voorzitter van de Rotterdamse Mediators Associatie

    • Mediator van het Nederlands Mediation Instituut
    • Voorzitter van de Rotterdamse Mediators Associatie
    • Mr. Janny Dierx