De Jager: hard werken aan oplossingen crisis - lagere rating

Austrian Federal Finance Minister Maria Fekter (L) and British Chancellor of the Exchequer George Osborne (C) listen to Dutch Finance Minister Jan Kees de Jager prior to the start of eurozone finance ministers meeting at EU headquarters in Luxembourg. Europe promised on June 20 to unblock existing bailout loans for Greece and draw up a second financial rescue as long as its parliament approves fierce new budget cuts and a raft of asset sales. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
Austrian Federal Finance Minister Maria Fekter (L) and British Chancellor of the Exchequer George Osborne (C) listen to Dutch Finance Minister Jan Kees de Jager prior to the start of eurozone finance ministers meeting at EU headquarters in Luxembourg. Europe promised on June 20 to unblock existing bailout loans for Greece and draw up a second financial rescue as long as its parliament approves fierce new budget cuts and a raft of asset sales. AFP PHOTO / GEORGES GOBET Minister De Jager overlegt met zijn Europese collega's tijdens de Ecofin, de vergadering van alle 27 Financiën-ministers in de EU, eerder dit jaar. Foto AFP / Georges Gobet

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft gewaarschuwd de kredietwaardigheid van Nederland en veertien andere landen te verlagen. Volgens minister De Jager van Financiën geeft dat aan dat deze Europese schuldencrisis alle eurolanden zou kunnen raken.

De Jager kan niet inhoudelijk ingaan op de waarschuwing van S&P, wel zegt hij in een verklaring:

“Het is niet voor niets dat Nederland concrete voorstellen heeft gedaan die bij moeten dragen aan een oplossing van deze crisis. Daar werken we nu hard aan. Daarnaast laat het nogmaals zien dat het goed is dat dit kabinet koersvast is ten aanzien van het op orde brengen van het huishoudboekje van Nederland.”

Lagere rating dreigt voor Nederland

Gisteravond werd bekend dat Nederland een van de zes landen met een AAA-rating is waar vijftig procent kans bestaat dat de rating binnen drie maanden teruggaat naar AA+. Andere landen die de hoogste rating dreigen te verliezen zijn Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Finland en Luxemburg.

Een ingewijde van de kredietbeoordelaar zei gisteren al dat de kredietwaardigheid van landen die de euro voeren wordt onderzocht. De problemen in de eurozone zouden de kredietwaardigheid van de hele zone omlaag drukken.

De nieuwe beoordeling moet zo snel mogelijk na de Europese top van aanstaande vrijdag bekend worden.