Buma-man stapt op

Muziekuitgever Jochem Gerrits heeft gisteren zijn ontslag genomen als bestuurslid bij Buma/Stemra. Gerrits raakte in opspraak door een uitzending van het tv-programma PowNews, waarin hij zijn diensten als bestuurder aanbood in ruil voor een deel van de opbrengt van een claim op auteursrechten.

Woensdag zou het voltallige 23-koppige bestuur zijn zaak bespreken. Gerrits ontkende zijn macht te hebben misbruikt en noemde de opnames „gemanipuleerd”. De auteursrechtenorganisatie laat weten „op prijs te stellen dat Gerrits het belang van Buma/Stemra laat prevaleren”.

Buma/Stemra wil „uit overwegingen van zorgvuldigheid” verder niets toelichten, zolang het vorige week aangekondigde onderzoek van het College van Toezicht Auteursrechten loopt. Het college onderzoekt de achtergronden van de door componist Melchior Rietveldt ingediende claim bij Buma/Stemra en de betrokkenheid van Gerrits. In een opgenomen telefoongesprek liet PowNews horen hoe Gerrits als bestuurder aan Rietveldts claim van een miljoen euro wilde meeverdienen.

Buma/Stemra wil snel een onafhankelijke interim-voorzitter benoemen, die onder meer de vorming van een nieuwe bestuursstructuur begeleidt. Die vernieuwing is ingezet na een oproep op de ledenvergadering in mei.

Buma/Stemra hoopt de kritiek van met name artiestenbonden te doen verstommen. Zo hekelt de NTB, de vakbond voor musici en auteurs, de achterhaalde, niet transparante bestuursstructuur en de dominante invloed van muziekuitgevers binnen de organisatie.

De PVV riep donderdag al op tot Gerrits’ ontslag. De partij pleit er samen met D66 voor om Buma/Stemra onder toezicht te stellen van de ACM, de Autoriteit Consument en Markt.

    • Amanda Kuyper