Bommen doden zeker 62 shi'itische Afghanen

In de Afghaanse hoofdstad zijn vandaag zeker 58 doden gevallen bij een zelfmoordaanslag. De aanslag was gericht tegen shi’ieten op de religieuze hoogtijdag Ashura. De aanslag vond plaats bij Abul Fazl, een moskee in Kabul waar veel shi’ieten waren samengekomen. Het dodental liep in de loop van de ochtend op van vijftien naar 58.

Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich genomen. De Talibaan hebben de aanslag veroordeeld. Volgens hen is die strijdig met de islam.

Ook in Mazar-i-Sharif, een stad in het noorden van Afghanistan, vond een zelfmoordaanslag plaats. Een bom aan een fiets doodde vier mannen bij een shi'itische optocht.

Ashura is de dag waarop shi’ieten de dood van een kleinzoon van de profeet Mohammed, imam Hussein, herdenken. Ze doen dit door middel van processies waarin mannen zichzelf geselen en waarin eten wordt uitgedeeld. De dag wordt alleen door shi’ieten gevierd.

Aanslagen uit religieuze motieven zijn zeldzaam in Afghanistan. De laatste keer dat er geweld oplaaide tussen shi’ieten en sunnieten was in 2006. Toen stierven vijf mensen.

President Hamid Karzai zei dat de omvang van de zelfmoordaanslag ongekend is in Afghanistan. „Dit is de eerste keer dat er een zelfmoordaanslag plaats vindt op zo'n belangrijke religieuze dag”, zei hij.

Ooggetuigen zeggen dat de bom zeer krachtig was. Mahood Khan, onder wiens hoede de moskee Abul Fazl valt, zegt: „Het voedsel was overal verspreid. Het liep volledig uit de hand. Iedereen riep en huilde. Wat een ramp.” (AP, AFP)