Blatter is om: camera's op doellijn

Was de bal nu wel of niet over de lijn? Twijfels over ‘spookdoelpunten’ zijn bij het WK van 2014 in Brazilië verleden tijd. Doellijncamera’s kunnen zelfs al volgend seizoen worden ingevoerd in het profvoetbal.

Dat heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter gezegd tegen onder meer de Duitse krant Bild. De Zwitser stelt dat er momenteel twee systemen op de markt zijn die voldoen aan de eisen van de wereldvoetbalbond en waaruit gekozen kan worden.

Blatter was lang tegen technologische hulpmiddelen in het voetbal. Ze zouden emotie en charme uit het spel halen en niet voor elke competitie betaalbaar zijn. Trainers en clubbestuurders spraken zich vaak uit voor invoering van camera’s, om eerlijkheid in het spel te bevorderen. Arbiters in onder meer ijshockey, tennis en rugby hebben al jaren videohulp.

Blatter veranderde vorig jaar van mening bij het WK in Zuid-Afrika, na enkele dubieuze beslissingen. Zo kreeg het Engelse elftal geen doelpunt toegekend toen de bal via de lat achter de doellijn stuitte in de achtste finale tegen Duitsland. Bij het WK van 1966 was het andersom en won Engeland de finale van West-Duitsland.

De beslissing over het invoeren van camera’s ligt nu bij de spelregelcommissie, de International Football Association Board, die er in maart over vergadert. De FIFA heeft vier van de acht stemmen, de bonden van Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland elk één.

Dat laatste is historisch bepaald. De FIFA koos bij de oprichting in 1904 voor de spelregels van de Britse grondleggers van het voetbal.