'Andere waarheid' op VJ Movement

Met VJ Movement wil oud-correspondent Thomas Loudon een ander geluid uit het buitenland laten horen. Het is een voorzichtig succes.

De waarheid is een heikel begrip in de journalistiek, zeker online. Videodienst VJ Movement neemt het begrip daarom erg ruim. „Er is meer dan één waarheid”, luidt de slogan. Sinds 2009 maken ze vanuit een klein kantoor in Amsterdam een site met grote idealen. Vanaf deze week zijn verhalen van VJ Movement ook te zien op nrc.nl, de site van NRC Handelsblad.

Met een netwerk van 250 correspondenten in meer dan honderd landen worden video’s gemaakt die een ander geluid moeten laten horen dan dat van de grote persbureaus. Een jaar geleden kwam daar de hard groeiende tak Cartoon Movement bij, volgens hetzelfde recept.

Met voorzichtig succes. „We behalen zo’n 200.000 pageviews per maand”, vertelt medeoprichter en voormalig NOS-correspondent in het Midden-Oosten Thomas Loudon. „Verschillende media kopen onze video’s en cartoons, en leerlingen kunnen ideeën uitwisselen met cartoonisten. Het is geweldig voor scholieren uit pakweg Gorinchem om te zien dat hun idee wordt uitgewerkt door iemand in Tanzania of Peru.” Ook de London School of Economics neemt tegen betaling werk af, en maakt gebruik van het netwerk van lokale journalisten.

Het publiek reageert volgens Loudon overwegend positief. „Het lukt ons om echt andere geluiden te laten horen.” Discussies zijn wenselijk: „De kern van wat we willen is nou net verschillende perspectieven bij elkaar brengen. Het doet er niet toe of je het ermee eens bent of niet.”

Zijn werk in het buitenland vormde de basis van VJ Movement, dat Loudon oprichtte met Arend Jan van den Beld, onder meer met subsidie van Stichting Democratie & Media. „Het viel me op dat ik en collega’s uit verschillende landen werkten aan dezelfde onderwerpen, maar op heel andere verhalen uitkwamen. De verhalen waren niet fout, maar anders, en ook waar. Bovendien viel me op dat lokale journalisten heel andere verhalen hadden dan internationale.”

Onder de journalisten – die op de site een beeld geven van hun achtergrond en eventuele vooroordelen, onderdeel van de ethische code – is een Nigeriaan die het verhaal over de armoede tegenover de rijke olie-industrie vertelt. En een Israëlische kolonist, die opkomt voor zijn Arabische buren. Een Egyptenaar maakt voor het eerst in z’n leven cartoons over Mubarak, en een Amerikaanse vrouw die al jaren in Afghanistan woont, wil het beeld dat in het Westen van het land bestaat veranderen. Er is meer in Kabul dan ellende. Het zijn geen correspondenten die op een vliegtuig zijn gezet en verslag doen van een situatie die ze eigenlijk niet zo goed kennen, maar mensen die middenin die situatie leven en zo een ander perspectief bieden. Een andere waarheid, zoals VJ Movement het noemt.

Eerste bijdrage VJ Movement op nrc.nl: http://nrch.nl/3zf

    • Peter van der Ploeg