Akkoord in België over samenstelling regering

Vandaag leggen de ministers en staatssecretarissen de eed af.

De zes partijen die deel uitmaken van de nieuwe Belgische regering Di Rupo I hebben een akkoord bereikt over de verdeling van de verschillende ministersposten.

Di Rupo I krijgt dertien ministers en 6 staatssecretarissen. Zelf zal Di Rupo de eerste Franstalige premier van België zijn in veertig jaar. Naast de premierpost krijgt de PS twee ministersposten en het voorzitterschap van de Kamer. Van de andere Waalse partijen krijgt MR twee ministers en CDH een. Open VLD en CD&V krijgen elk twee ministersposten, terwijl de christen-democraten ook de voorzitter van de Senaat mogen leveren. SP.A levert de overige twee ministers.

Nog één keer lieten de politieke onderhandelaars in België zien waarom de regeringsvorming zo lang had geduurd: van zondagmiddag tot gistermiddag waren de onderhandelaars in Brussel in overleg over de verdeling van portefeuilles. De Vlaamse partijen wilden niet dat de Franstaligen evenveel ministers krijgen als zij – en ook nog eens de premier. De Franstalige socialist Elio Di Rupo zou te slecht Nederlands spreken om, zoals gebruikelijk is in België, te gelden als ‘taalneutraal’. Koning Albert stond al klaar om de ministers de eed te laten afleggen, maar de ceremonie is uitgesteld naar vandaag. Op 1 december werd het nieuwe regeerakkoord officieel goedgekeurd door de onderhandelaars, 536 dagen na de verkiezingen. (NRC)