250 arrestaties bij demonstraties in Moskou - ‘begin van een beweging’

De Russische politie arresteert een anti-Poetin demonstrant. Foto AP / Misha Japaridze

Bij een nieuwe betoging in Moskou zijn vandaag zo’n 250 mensen gearresteerd die demonstreerden tegen de machthebbende partij van Vladimir Poetin, Verenigd Rusland. Zondag haalde de partij net geen vijftig procent bij de parlementsverkiezingen, waarbij volgens de betogers grootschalig is gefraudeerd.

Bij de demonstratie raakte de Russische politie slaag met de betogers. Honderden agenten legden een kordon rondom het Triomfplein, dat naast de belangrijkste boulevard in de hoofdstad ligt. Betogers die zich rond het plein ophielden werden opgejaagd en aantal werd opgepakt en ruw in politiebusjes gesmeten. Onder de gearresteerden was volgens het Russische persbureau Interfax ook de prominente oppositieleider Boris Nemtsov.

‘Oproerpolitie deelde veel klappen uit’

Onze correspondent Michel Krielaars was bij de demonstratie aanwezig en kreeg zelf enkele flinke klappen van de oproerpolitie.

“Door de oproerpolitie werden de menigtes verschillende kanten opgeduwd, waardoor iedereen werd fijngeperst en er eigenlijk helemaal geen beweging was. Er was geen duidelijke leiding bij de oproerpolitie, maar er werd wel heel veel geslagen door de politie. Ik heb enkele flinke klappen op mijn rug gehad met een rubber wapenstok.”

In Moskou waren ook ook veel pro-Kremlin demonstranten aanwezig. In een reactie op de grootschalige betogingen van de oppositie gisteren kwamen zij hun steun uitspreken voor Poetin. Die demonstranten werden volgens Krielaars echter met rust gelaten, hoewel zij ook geen vergunning hadden om te demonstreren. De anti-Poetindemonstranten werden veelal opgepakt voordat ze het plein waren. Krielaars:

“De politie arresteerde al mensen in de metro of op de grote toegangsweg naar het plein. Daarbij werden ze geholpen door informanten. Ze wisten precies wie ze eruit moesten halen. Ook zijn er veel prominente leden van de oppositie gearresteerd, hoewel de meeste weer zijn vrijgelaten.”

‘Nieuwe demonstraties aangekondigd’

Volgens Krielaars zijn er bij de protesten mensen aanwezig die eerder nooit voor hun onvrede uitkwamen. Het is inmiddels rustig in Moskou, maar met nieuwe demonstraties in het verschiet zou het volgens Krielaars een start van een beweging kunnen zijn.

“De oppositie heeft aangekondigd morgen weer te gaan demonstreren en voor zaterdag is er een hele grote bijeenkomst gepland. Ik heb enkele jongeren gesproken die normaal ook ontevreden waren maar nooit eerder hebben gedemonstreerd omdat ze bijvoorbeeld bang zijn voor hun baan als ze zich publiekelijk tegen het Kremlin keren. Ze zijn nu echter buitengewoon verontwaardigd over de verkiezingfraude en nemen nu echt stappen tegen de regering. Het kan een begin zijn van een beweging.”

Ook in St. Petersburg en Rostov-aan-de-Don werden pogingen gedaan demonstraties op touw te zetten. In St. Petersburg werden zeker tweehonderd personen opgepakt, in Rostov-aan-de-Don werden 25 betogers in de kraag gevat.

Eerste reactie Poetin op verlies

Poetin reageerde vandaag op het verlies van zijn partij. Hij zei dat er ingrijpende personeelswijzigingen nodig zijn en modernisatie “als de maatschappij” daarom vraagt. Ook Poetin riep op tot een einde van de demonstraties tegen zijn persoon en zijn partij. Volgens president Dmitri Medvedev moet het Westen zich niet bemoeien met het Russische politieke systeem. De verkiezingen in Rusland kregen forse kritiek van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vanwege de betrokkenheid van de Russische regering tot de campagne van Verenigd Rusland.