Zet de AIVD op Wilders

Amsterdam 23-06-2011. Geert Wilders i sdoor de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken in de rechtzaak tegen hem. Foto in de hal buiten de rechtzaal na afloop van de zitting. De glimlach over de vrijspraak. Foto: Olivier Middendorp

Het zal de sfeer in de gedoogcoalitie er niet beter op maken: de onthulling vanavond op televisie dat CDA’er Maxime Verhagen als minister van Buitenlandse Zaken in het vorige kabinet voorstelde om Geert Wilders te laten bespioneren door de AIVD.

In de eerste aflevering van een documentair drieluik over het proces tegen Geert Wilders onderzoekt de Humanistische Omroep de politieke reactie op het uitkomen van zijn omstreden film Fitna. Eind 2007 maakte de PVV-leider bekend te werken aan een film met kritiek op de Koran. Dat leidde tot onrust bij het laatste kabinet-Balkenende, dat vreesde voor gewelddadige reacties uit de islamitische wereld.

Minister Verhagen wilde meer weten over de inhoud en verschijningsdatum van Fitna. Volgens twee anonieme ministers uit het vorige kabinet stelde hij daarom in de marge van een ministerraad voor om inlichtingendienst AIVD in te schakelen.

Toenmalig PvdA-minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken zegt in de uitzending het idee direct ,,gekild” te hebben. ,,Ik zet niet de AIVD in op de handel en wandel van Tweede Kamerleden.” Ook Tjibbe Joustra, destijds Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, voelde er niets voor, zo verklaart hij.

Wat Wilders vindt van de actie van de huidige minister van Economische Zaken is onbekend. De PVV-leider heeft nog niet gereageerd.