Wouter Bos zag de crisis ook niet aankomen

Den Haag 5 december 2011 Commissie De Wit, verhoor van oud minister Wouter Bos. foto © Roel Rozenburg
Den Haag 5 december 2011 Commissie De Wit, verhoor van oud minister Wouter Bos. foto © Roel Rozenburg

Lang dacht toenmalig minister van Financiën Wouter Bos er in 2007 en 2008 zo over: de financiële problemen hadden vooral betrekking op Britse en Amerikaanse individuele instellingen. Tot de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september 2008 failliet ging. Toen besefte Bos dat het hele financiële systeem geraakt zou worden.

Dat zei de voormalige bewindsman vanmiddag aan het begin van zijn verhoor bij de commissie-De Wit, die de crisis van 2008 onderzoekt. Zo was er volgens hem niemand die tijdens de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank in het voorjaar van 2008 „repte van de problemen bij banken”.

Bos was als minister van Financiën verantwoordelijk voor de nationalisatie van Fortis Bank Nederland en ABN Amro, en de overname van 80 procent van het economische eigendom van de portefeuille met Amerikaanse hypotheken van ING.

Vandaag wordt hij gehoord over de kapitaalsinjectie, de garantieregeling van de Nederlandse Staat voor leningen van banken en de steun aan ING. Later deze week moet Bos nog een keer verschijnen. Ook oud-eurocommissaris Kroes moet komende woensdag komen. Een dag later zijn voormalig premier Balkenende en ex-DNB-president Wellink aan de beurt. Vrijdag volgen DNB-president Knot en minister van Financiën Jan Kees de Jager.