Wilskracht versus gemakzucht: 2-0

Feyenoord-PSV was voor de spelers ook een wedstrijd van reputaties en eerherstel.

Het was zeker niet de wedstrijd van voormalig Feyenoorder Wijnaldum.

Feyenoord-PSV was de wedstrijd van herstelde, gedeukte en gebroken reputaties. Zo gaf het publiek in de Kuip een staande ovatie toen Ronald Koeman bij een 2-0 voorsprong Karim El Ahmadi naar de kant haalde. De trainer en de speler van Feyenoord bedankten elkaar innig. Twintig minuten daarvoor klonk een fluitconcert toen Fred Rutten zijn aanvoerder Ola Toivonen wisselde. De trainer en speler van PSV gunden elkaar niet eens een blik in de ogen.

Het duel tussen de nummers twee en vijf van de eredivisie was in veel opzichten een wedstrijd waarin verschillende partijen zich wilden bewijzen. Van scheidsrechter Björn Kuipers, die tijdens de vorige editie een onterechte rode kaart had gegeven aan PSV’er Orlando Engelaar, tot Feyenoorder Otman Bakkal, die bij PSV op een zijspoor belandde en werd verhuurd. De uitstekend fluitende Kuipers kreeg zijn revanche en Bakkal overklaste zelfs zijn opvolger bij PSV, Kevin Strootman.

Feyenoord-PSV was de wedstrijd waarin eerder al bijna afgeschreven aanvallers van de thuisclub met treffers het verschil maakten. En twee PSV’ers gingen bij deze doelpunten op kinderlijke wijze in de fout. In de 41ste minuut schoof Toivonen de bal zomaar in de voeten van Feyenoord-spits John Guidetti, die met een goede pass Sekou Cissé bediende. De Ivoriaan schoot de openingstreffer binnen en lijkt alsnog van waarde voor Feyenoord te worden. Zes minuten na rust verspeelde de jonge PSV’er Jetro Willems op de achterlijn knullig de bal aan de herboren Ruben Schaken, die knap de 2-0 maakte.

Het werd zeker niet de wedstrijd van Georginio Wijnaldum. De sierlijke middenvelder, die zijn jeugdliefde Feyenoord verruilde voor PSV, had zich zijn terugkeer in de Kuip heel anders voorgesteld. Vanaf het moment dat speaker Peter Houtman zijn naam opnoemde zetten duizenden Feyenoord-fans met gefluit de toon. Wijnaldum werd gezien als een verrader. „Laat je club maar in de steek”, zong de harde kern. Aan het eind van de voor Wijnaldum verloren strijd geselden de fans hem met de tekst: „Ginio neem je rotzooi mee.”

Feyenoord-PSV was juist het affiche waarop Wijnaldum zolang had gewacht. De nummer tien van PSV wilde net iets té geforceerd laten zien dat hij in Eindhoven is uitgegroeid tot een van de smaakmakers van de ploeg. Bij elk balcontact volgde een striemend fluitconcert. Wijnaldum probeerde het te negeren en maakte keer op keer zijn acties. Ze stierven tot gejuich van de Feyenoord-aanhang echter steeds in schoonheid. En ook de andere dure aankopen van PSV, zoals Dries Mertens, Kevin Strootman en Tim Matavz, hadden hun dag niet.

Het duel was ook een strijd tussen twee coaches. Zowel voor Ronald Koeman als voor Fred Rutten is dit het seizoen waarin ze hun reputatie moeten herstellen. De trainer van Feyenoord liep eerder bij Valencia en AZ forse deuken in zijn imago op. Koeman solliciteerde opzichtig bij verscheidene clubs. Zijn oude werkgever Feyenoord bood hem met een eenjarig contract uitkomst. Koeman wilde gisteren in een topduel met PSV laten zien dat zijn ploeg de wisselvalligheid te boven is. En dat lukte.

Op zijn beurt kreeg Rutten na twee mislukte titelraces het voordeel van de twijfel van het bestuur van PSV. De selectie van PSV werd mede op verzoek van Rutten grondig gerenoveerd. De trainer kreeg een aantal opdrachten mee. Het nieuwe PSV moest met passie spelen en met aantrekkelijk voetbal de landstitel veiligstellen. Na een valse start van de competitie – een 3-1 nederlaag tegen de huidige koploper AZ – kwam PSV langzaam op stoom. Maar tegen Feyenoord was daar gisteren een enorme terugval. Het bevestigde het imago van de ploeg die onder Rutten belangrijke eredivisieduels nooit wint.

Feyenoord-PSV was verder een wedstrijd waarin de wilskracht van Feyenoord het won van de gemakzucht van PSV. Koeman liet al eerder dit seizoen zien dat hij zijn ploeg op belangrijke momenten juist wél kan oppeppen. Feyenoord steeg in de uitwedstrijd tegen Ajax ook al boven zichzelf uit, maar vergat zichzelf toen te belonen met drie punten. De stadionclub pakte gisteren wel de volle winst en herovert langzaam weer de status van Nederlandse topclub.

Voor PSV was het duel daarentegen weer een forse stap terug. Aanvoerder Toivonen stond symbool voor het verval. De Zweed speelde zo’n zwakke wedstrijd dat hij zijn ploeggenoten in de problemen bracht, werd gewisseld en gedroeg zich als een verwend kind. Zelfs zonder zijn vervanger Jeremain Lens succes te wensen verdween hij naar kant. Rutten zal de komende week alles in het werk moeten stellen om de reputatieschade te herstellen.

En mocht de PSV-trainer nog hoop hebben gekoesterd op een terugkeer in de winterstop van de van een zware blessure herstelde spits Jonathan Reis, dan is die hoop vervlogen. Vitesse legt Reis tot het eind van het seizoen vast, zo werd gisteren bekend.

    • Koen Greven