'Wij horen thuis in de top zeven van de wereld'

Naam: Pearl van der Wissel

Leeftijd: 27 jaar

Sport: Handbal

Prestaties: Kampioen van Frankrijk met Toulon (2010), kampioen van Duitsland (Thüringer HC, 2011), Deense beker met AG Svendborg (2005), met Nederlands team achtste op EK van 2010 en vijfde op WK van 2005.

Het Nederlands team wil op het WK in Brazilië bij de beste zeven landen eindigen. Daarmee zouden jullie je plaatsen voor het olympisch kwalificatietoernooi in mei. Hoe schat je jullie kansen in?

„Goed. Ik denk ook dat wij thuishoren bij de beste zeven van de wereld. In de groepsfase zijn wij ingedeeld met Australië en Kazachstan en daar horen wij van te winnen. Daarmee zouden we ons in ieder geval plaatsen voor de volgende ronde.”

Zaterdag verloren jullie het eerste duel op het WK met 34-27 van Spanje. Hoe verklaar je die nederlaag?

„Ik had niet verwacht dat we zo zouden worden afgemaakt. Het lag vooral aan de dekking, die was niet goed. Ik kan ook geen enkele speelster aanwijzen waarbij het wel goed ging. Eigenlijk ging de dekking in de laatste paar wedstrijden al niet goed en daar wordt het team onzeker van. Voor de keepers is het ook moeilijk. Als de verdediging beter staat kunnen ook zij beter presteren. De nederlaag tegen Spanje is onwijs zonde, want het was lekker geweest om het WK te beginnen met een overwinning. Het halen van de volgende ronde is nu natuurlijk iets moeilijker geworden, maar ik geloof echt dat we het gaan redden.”

Hoe schat je de concurrentie in?

„De laatste wedstrijden , tegen Rusland (woensdag) en Zuid-Korea (vrijdag), zijn het belangrijkst. Australië mag je niet onderschatten maar daar horen wij dik, dik van te winnen [het werd gisteravond laat 53-15]. Kazachstan kunnen wij ook verslaan. Gelukkig moet Spanje ook nog tegen de sterke ploegen in onze poule.”

Jij hebt al een EK en een WK meegemaakt met het Nederlands team. Hoe bereid je je daar op voor?

„Het verschil met het spelen voor een club is dat je met de beste spelers uit je land in een team zit, maar weinig voorbereidingstijd hebt. De momenten waarmee je de tegenstander in een wedstrijd kunt verrassen moeten er bij trainingen ingeslepen worden, ook nog tijdens het WK. Naarmate het toernooi vordert moet dat steeds beter gaan. Verder duurt het seizoen nu langer, en moet ik de kracht- en looptrainingen die ik bij mijn club doe nu doorzetten bij het Nederlands team. Die zijn wel iets anders, vooral omdat je op een wereldkampioenschap in een korte tijd moet pieken.”

Bereid je je nog op een speciale manier voor op de wedstrijden?

„Nee, ik heb geen bijzondere rituelen. Op de wedstrijddag hebben we altijd een tactische training en bekijken we met het team video’s van de tegenstander.”

Jij bent je handbalcarrière begonnen in Nederland, maar hebt daarna in Denemarken (Svendborg en nu Aarhus), Frankrijk (Toulon) en Duitsland (Thüringer HC) gespeeld. Wat is jouw favoriete land?

„Frankrijk. Het handbal daar is erg speciaal. Een stukje egoïstischer, maar ook sneller op de voeten. En explosiever dan in andere landen. In Duitsland heb je weer veel meer publiek.”

    • Dolf de Groot