VJ Movement: Facebook als nieuw wapen

Het is “een nieuwe industrie van toezicht en onderschepping” volgens de klokkenluidersite Wikileaks. De site doelt op een wereldwijd netwerk dat zich richt op het bespioneren van bedrijven en mogelijk ook privépersonen.

De praktijk van spioneren en beïnvloeden via online kanalen is al lang in praktijk gebracht door verschillende regeringen. Bij het Israëlische leger gaan dienstplichtigen het gevecht online aan. Hun wapen is Facebook en hun ‘vijand’ de publieke opinie.

Nu de media hun monopolie op het informatiefilter kwijt zijn, heeft het leger nieuwe mogelijkheden om met de eigen informatie de publieke opinie te bewerken. Er komt geen journalist aan te pas, hoor en wederhoor is er niet bij, maar het lukt ze om een groeiende groep mensen aan zich te binden.

Bekijk de video:

Dit is de eerste publicatie van VJ Movement op NRC.nl - lees hier meer over onze samenwerking. Voortaan kunt u hier elke week een verhaal van hen vinden. Als u zelf een idee heeft voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.

    • VJ Movement