Vitesse lijft Reis in, PSV betaalde zijn revalidatie

Vitesse heeft spits Jonathan Reis (22) tot het einde van het seizoen vastgelegd. De Braziliaanse oud-speler van PSV worstelde met een drugsverslaving en herstelt nu van een zware knieblessure.

„Jonathan Reis is overlever pur sang”, stelt technisch directeur Ted van Leeuwen op de website van Vitesse. „Hij heeft zijn portie mentale en lichamelijke ellende wel gehad. Hij heeft alle kelders van misère verkend. Toch is hij er nog altijd. Dat zegt veel over zijn karakter. Reis is een winnaar, geen loser.”

Reis verruilde in 2007 Atlético Mineiro voor PSV en imponeerde in de seizoenen 2009-10 en 2010-11. De spits werd in januari vorig jaar echter ontslagen wegens een cocaïneverslaving. De club gaf hem een tweede kans, maar in december vorig jaar raakte Reis tegen Roda JC zwaar geblesseerd aan zijn knie.

Specialisten twijfelden of hij weer op profniveau zou kunnen spelen. PSV liet de optie Reis voor extra seizoen aan zich te binden verlopen. Een hereniging leek in de maak, tot Vitesse zich meldde.

De club uit Arnhem heeft vertrouwen in het herstel van Reis, die in de VS werd geopereerd door de vermaarde kniearts Richard Steadman. Van Leeuwen: „Een zeer gecompliceerde operatie, maar aangezien het kraakbeen ongeschonden is, is de hoop op volledig herstel realistisch. Het is niet te zeggen wanneer hij wedstrijdfit is. Dat gaan we in januari testen.”

Als de samenwerking bevalt tussen Reis tussen Vitesse, dat ernstig rekening houdt met een vertrek in de winterstop van spits Wilfried Bony, kan het contract worden verlengd. De keuze van de spits is vooral pijnlijk voor PSV, dat zich jaren heeft ontfermd over de spits uit de sloppenwijken en diens operatie en revalidatie betaalde.